Het Internationaal Strafhof (ICC) in
Den Haag heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, voormalig minister van Defensie Yoav Gallant, en Hamas-leider Mohammed Deif.
De verdachten worden beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens het conflict tussen
Israël en Hamas.
De aanklachten tegen Netanyahu en Gallant betreffen onder meer het gebruik van
uithongering als oorlogsstrategie, moord en vervolging.
Deif, van wie Israël claimt dat hij in juli omkwam bij een luchtaanval, wordt onder andere beschuldigd van moord, marteling en het nemen van gijzelaars.
Het ICC blijft echter onzeker over Deifs dood en houdt hem als verdachte aan.
Het onderzoek richt zich op de gebeurtenissen van 7 oktober 2023, toen Hamas een aanval uitvoerde in Zuid-Israël waarbij 1.200 mensen omkwamen en 251 gijzelaars naar Gaza werden meegenomen.
De Israëlische reactie op de aanval leidde tot een militaire campagne, waarbij volgens het door Hamas gerunde ministerie van Volksgezondheid in Gaza meer dan 44.000 mensen zijn omgekomen.
Israël verwerpt de rechtsmacht van het ICC, maar 124 landen die het hof erkennen, waaronder Nederland, hebben nu de taak om de arrestatiebevelen uit te voeren.
De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp bevestigde in de Tweede Kamer dat Nederland zal meewerken aan het ICC.
Arrestaties kunnen echter alleen plaatsvinden als de verdachten zich op Nederlands grondgebied bevinden en het ICC daar om vraagt.
Israël heeft fel gereageerd op het besluit van het ICC.
President Isaac Herzog noemde de beslissing "een aanval op democratie en vrijheid" en beschuldigde het hof ervan "rechtvaardigheid te gebruiken als schild voor terreur."
Tegelijkertijd verwelkomde Mustafa Barghouti, een Palestijnse politicus, het besluit en riep hij op tot versnelde vervolging van Israël wegens genocide.
Het is nu aan de lidstaten van het ICC om te bepalen hoe de bevelen worden gehandhaafd.