poetin kernwapens inzetten

Poetin waarschuwt het westen en overweegt kernwapens in te zetten

Buitenland26 sep , 11:43
Poetin heeft tijdens een bijeenkomst van de Russische veiligheidsraad aangegeven dat Rusland mogelijk kernwapens zou kunnen inzetten als het wordt aangevallen met conventionele raketten.
Deze uitspraken lijken een duidelijke waarschuwing aan het Westen te zijn, vooral gezien hun voortdurende steun aan Oekraïne. Poetin stelde namelijk dat elke aanval door een niet-kernmacht, met steun van een kernmacht, zou worden beschouwd als een gezamenlijke aanval op Rusland.
Dit zou betekenen dat een aanval met Westerse wapens op Rusland, zoals momenteel wordt overwogen in Londen en Washington, zwaarwegende consequenties kan hebben.
Nucleaire doctrine
Poetin heeft voorgesteld de Russische nucleaire doctrine aan te passen. De huidige doctrine stelt dat Rusland alleen kernwapens kan inzetten als de veiligheid van de staat in gevaar is. Poetin wil deze regels echter uitbreiden zodat een aanval door een niet-kernstaat, met steun van een kernmacht, eveneens als reden voor nucleair optreden kan worden gezien.
Dit is voor het eerst dat hij concrete details over deze mogelijke wijziging geeft. Hij benadrukte dat Rusland bij betrouwbare informatie over een massale luchtaanval of een aanval met ruimtemiddelen, zoals tactische vliegtuigen, hypersonische wapens of drones, een dergelijke situatie als een dreiging zou beschouwen.
De timing van deze uitspraken lijkt geen toeval. Ze kwamen namelijk tegelijkertijd met de toespraak van de Oekraïense president Zelensky tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
Zelensky blijft aandringen op goedkeuring voor het gebruik van Westerse langeafstandsraketten om doelen binnen Rusland te raken, waaronder de Britse Storm Shadows. Dit debat in Londen en Washington over verdere escalatie door het leveren van dergelijke wapens aan Oekraïne, lijkt Rusland direct uit te dagen.
Hoewel Poetin al vaker met nucleaire dreigingen heeft gespeeld, roept deze nieuwste aankondiging vragen op over de ernst van deze waarschuwingen.
Hoewel het lijkt alsof Rusland nu duidelijker grenzen stelt voor het gebruik van kernwapens, blijft het onzeker of Poetin werkelijk zal handelen zodra de eerste raketten over de grens komen.
Analisten wijzen erop dat de retoriek misschien strenger is geworden, maar dat de gevolgen van een daadwerkelijke inzet van kernwapens onvoorspelbaar en catastrofaal zouden zijn. Dit maakt het moeilijk te zeggen of deze bedreigingen reëel zijn of slechts onderdeel van de voortdurende geopolitieke schaakspel.