Nu er gesproken wordt over westerse steun aan Oekraïne met langeafstandsraketten wordt de dreiging van een nucleair conflict steeds reëler voor West-Europa.
Russische functionarissen hebben president Vladimir
Poetin opgeroepen om een krachtig signaal af te geven aan het Westen door een kernproef uit te voeren.
Andrei Kolesnik, leider van de regerende partij Verenigd
Rusland en met nauwe banden met het leger, dringt aan op het opheffen van het moratorium op nucleaire tests. "We moeten ergens een nucleaire explosie uitvoeren, op een testlocatie," verklaarde Kolesnik volgens de Russische staatsmedia. "Misschien zal de mensheid dan twee keer nadenken."
Deze uitspraken komen op een moment dat het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten overwegen om Oekraïne toe te staan hun langeafstandsraketten in te zetten tegen doelen binnen Rusland.
De Britse oppositieleider Sir Keir Starmer ontmoette de Amerikaanse president
Joe Biden in het Witte Huis om de situatie in Oekraïne te bespreken. Er werd echter geen definitief besluit genomen over de inzet van Britse Storm Shadow-raketten of de Amerikaanse ATACMS-raketten door Oekraïne.
Poetin heeft gewaarschuwd dat een dergelijke stap "de aard van het conflict aanzienlijk zou veranderen" en zou kunnen betekenen dat "NAVO-landen in oorlog zijn met Rusland".
De impact van een dergelijk escalatiescenario op West-Europa zou enorm zijn. Niet alleen zou het het risico op een direct militair conflict tussen Rusland en NAVO-landen vergroten, maar ook de dreiging van nucleaire aanvallen op Europese steden wordt daarmee reëler.
Kremlin-hardliners zouden kunnen aandringen op aanvallen tegen NAVO-landen, wat de wederzijdse defensieclausule van Artikel 5 zou activeren en een grootschalige oorlog in Europa zou ontketenen.
Met naar schatting 5.580 nucleaire wapens in het Russische arsenaal zou een inzet ervan catastrofale gevolgen hebben voor het Europese continent. Naast de onmiddellijke vernietiging en verlies van mensenlevens, zouden de langetermijneffecten op gezondheid, milieu en economie desastreus zijn.
Dmitry Medvedev, voormalig president van Rusland en een van de naaste bondgenoten van Vladimir Poetin, heeft opnieuw stevige taal geuit richting Oekraïne. Medvedev stelde dat Rusland Kiev zou kunnen "smelten" als reactie op het gebruik van Westerse langeafstandsraketten door Oekraïne.