De Taliban hebben recent een nieuwe wet ingevoerd die de rechten van vrouwen in Afghanistan verder inperkt, wat wereldwijd tot verontwaardiging heeft geleid. Volgens deze 'deugdwet' mogen vrouwen niet langer in het openbaar zingen, spreken of teksten voordragen.
Hun stem wordt door de Taliban als "te intiem" beschouwd voor het openbare leven. Dit is slechts een van de vele maatregelen die de rechten van vrouwen in Afghanistan steeds verder uithollen.
Sinds hun terugkeer aan de macht in 2021 hebben de Taliban systematisch de vrijheden van vrouwen en meisjes ingeperkt, ondanks eerdere beloften om zich gematigder op te stellen.
Naast het verbod op het openbaar gebruik van hun stem, mogen vrouwen na de basisschool geen onderwijs meer volgen, zijn schoonheidssalons gesloten en moeten ze in het openbaar volledig bedekt verschijnen.
Alleen in het gezelschap van een mannelijk familielid mogen vrouwen zich buitenshuis begeven.
De internationale gemeenschap reageert geschokt. Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger voor het EU-buitenlandbeleid, stelde in een verklaring dat de nieuwe wet “Afghaanse vrouwen het fundamentele recht op expressie ontneemt.”
Hij dringt er bij de Taliban op aan om te stoppen met de systematische onderdrukking van vrouwen, wat volgens hem kan neerkomen op "vervolging op grond van geslacht, een misdrijf tegen de menselijkheid."
Vrouwenhaat
Ook andere internationale leiders en mensenrechtenorganisaties hebben de nieuwe wet scherp veroordeeld. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, noemde de wet "bijna 100 pagina's van vrouwenhaat" en wees op de verdere isolatie van Afghanistan op het wereldtoneel als gevolg van dergelijke maatregelen.
Human Rights Watch waarschuwde voor een "gestage en geleidelijke escalatie van de repressie" in het land.
De Taliban blijven echter onvermurwbaar. In een verklaring benadrukte een woordvoerder van de Taliban-regering dat de nieuwe wet “spaarzaam” zal worden toegepast en beweerde dat er geen sprake zal zijn van “geweld en onderdrukking.”
Desondanks heeft VN-rapporteur Richard Bennett fel uitgehaald naar de Taliban en spreekt hij van een "geïnstitutionaliseerd systeem van discriminatie en uitsluiting van vrouwen en meisjes" in Afghanistan.
Bennett wordt nu de toegang tot het land ontzegd, nadat hij de nieuwe maatregelen publiekelijk bekritiseerde.
Met deze nieuwste aanscherping van de vrouwenrechten groeit de angst dat Afghanistan verder afglijdt naar een samenleving waar vrouwen volledig van het openbare leven zijn uitgesloten.
Ondanks de wereldwijde oproepen tot verandering, lijkt de situatie voor Afghaanse vrouwen steeds uitzichtlozer te worden.