In de diepten van het
Braziliaanse Amazonewoud hebben archeologen een bijzondere ontdekking gedaan: een 250 jaar oude verloren stad die al eeuwen door de jungle was overwoekerd.
Deze fascinerende vondst, een oude Portugese kolonie, werd onlangs onthuld door het team van Eduardo Neves, archeoloog aan de Universiteit van São Paulo.
Deze stad, gelegen in de Braziliaanse deelstaat Rondônia, was ooit zichtbaar op oude kaarten, maar verdween vervolgens uit de geschiedenis. Dankzij moderne technologieën wordt deze vergeten nederzetting nu stukje bij beetje blootgelegd.
Onder leiding van Neves en met hulp van inheemse gemeenschappen is het team erin geslaagd de oude stadsstructuur in kaart te brengen. Cruciaal in deze ontdekking was het gebruik van LiDAR-technologie, geleverd door het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek in Brazilië.
Deze geavanceerde technologie maakt het mogelijk om via luchtverkenning een gedetailleerd beeld te krijgen van de bodem, zonder de kwetsbare archeologische resten fysiek aan te raken.
"Het werd verlaten, de natuur nam het over en de stenen blokken werden weggehaald," vertelde Neves. "Met onze kaarten konden we de straten van deze stad identificeren, wat op zichzelf een fascinerende ontdekking was."
Hoewel er al vele oude beschavingen en vondsten in de Amazone zijn blootgelegd, is het bijzonder dat deze nederzetting Europese stenen bouwwerken bevat.
Dit herinnert aan een duistere periode in de Braziliaanse geschiedenis: de kolonisatie door de Portugezen, die niet alleen het land veroverden maar ook een cruciale rol speelden in de trans-Atlantische slavenhandel.
Neves en zijn team streven er niet alleen naar om de verloren stad in kaart te brengen, maar willen deze ook beschermen voor de toekomst. "We willen deze bedreigde archeologische sites registreren zodat ze beschermd kunnen worden als nationaal erfgoed," aldus Neves.
Met deze vondst hopen de archeologen bij te dragen aan de bescherming van de Amazone, waar archeologische vindplaatsen steeds vaker gevaar lopen door exploitatie van het gebied.