bacterie tattoo inkt

Bacteriën gevonden in tatoeage-inkt

Cultuurjul 04, 12:34
Meer dan een derde van de 75 geteste tattoo- en permanente make-up inkten van populaire merken in de VS bleek positief te testen op bacteriën.
De Amerikaanse gezondheidsdienst waarschuwt steeds vaker voor infecties gerelateerd aan tattooinkt, aangezien het aantal meldingen van ongewenste bijwerkingen door de jaren heen is toegenomen.
Onderzoekers testten 75 tattoo- en permanente make-up inkten van 14 populaire merken op zowel aerobe als anaerobe bacteriën, volgens de nieuwe studie die dinsdag is gepubliceerd in Applied and Environmental Microbiology, zo meldt Forbes.
Aerobe bacteriën leven en groeien in aanwezigheid van zuurstof, terwijl anaerobe bacteriën overleven en groeien zonder zuurstof en gedijen in beschadigd menselijk weefsel en de lederhuid.
Ongeveer 35% van de geteste inkten – die verzegeld en ongeopend waren – bleek besmet met zowel aerobe als anaerobe bacteriën.
Meer dan de helft van de inkten had sterilisatieclaims op het etiket, maar de onderzoekers ontdekten dat de inkten bacteriële besmetting hadden, ongeacht of het productlabel aangaf dat ze steriel waren. Dit betekent dat het sterilisatieproces niet effectief is of dat de claims onjuist zijn.
Hoewel de meest voorkomende tattoo-gerelateerde bijwerkingen allergische en ontstekingsreacties zijn, komen ook microbiële infecties voor. Voorheen werd gedacht dat de belangrijkste bron van infectie onjuiste hygiëne was, maar recentere studies suggereren dat besmette tattooinkt ook de boosdoener kan zijn.
"De stijgende populariteit van tatoeëren in de afgelopen jaren is samengevallen met een toename van tattoo-gerelateerde complicaties of ongewenste reacties," zei Dr. Seong-Jae Kim, studieauteur en microbioloog bij het National Center for Toxicological Research van de Food and Drug Administration.
"Naast microbiële infecties vormen immunologische complicaties zoals ontstekingsreacties en allergische overgevoeligheid, evenals toxische reacties, een aanzienlijk deel van deze problemen."
Welke soorten bacteriën werden gevonden in de tattooinkt?
De onderzoekers ontdekten 34 verschillende soorten bacteriën in de inktmonsters. Enkele van de meest voorkomende bacteriën zijn:
- Staphylococcus saprophyticus: De meest voorkomende oorzaak van urineweginfecties.
- Staphylococcus epidermidis: Veroorzaakt meestal zorggerelateerde infecties.
- Cutibacterium acnes: Veroorzaakt acne en infecties gerelateerd aan medische apparatuur.
- Pseudomonas putida: Infecteert meestal mensen met een verzwakt immuunsysteem en kan leiden tot longontsteking, huidinfecties en infecties van zacht weefsel.
- Stenotrophomonas maltophilia: Een medicijnresistente bacterie die luchtweginfecties, meningitis, endocarditis en urineweginfecties kan veroorzaken.
De gezondheidsdienst meldde in 2023 een toename van meldingen van infecties en allergische reacties door besmette tattooinkt. Ongewenste reacties kunnen roodheid, bultjes en uitslag omvatten.
Ernstigere reacties kunnen koorts, rillingen, beven en zweten veroorzaken. Behandeling voor dit soort infecties kan variëren van antibiotica tot ziekenhuisopname en chirurgie.
De meest voorkomende tattoo-gerelateerde infecties zijn bacteriële huidinfecties zoals staphylococcus, volgens WebMD.
Meest gelezen