file 36

De Efteling voegt dít nieuwe sprookje toe aan het sprookjesbos

Cultuurjun 24, 8:39
In het voorjaar van 2025 opent de Efteling het 31e sprookje in het Sprookjesbos: De Prinses op de Erwt. De Efteling heeft dit nieuws officieel bekendgemaakt en daarbij een eerste ontwerp vrijgegeven.
Het nieuwe sprookje is ontworpen door Sander de Bruijn, die ook verantwoordelijk is voor andere bekende Efteling-attracties en -sprookjes.
Het ontwerp toont een smal bouwwerk met een klokgevel en een grote schoorsteen, voorzien van typisch Eftelings stucwerk. Het bouwwerk wordt verlicht door bollampen en versierd met pironnen op het dak. Bezoekers zullen door de ramen naar binnen kunnen kijken en daar de prinses op haar matrassen zien liggen.
De komst van het nieuwe sprookje was al uitgelekt eind vorig jaar, en onlangs onthulde Looopings de locatie: tussen de Trollenkoning en de put van Vrouw Holle, aan de rand van het Sprookjesbos. Komend najaar zullen de bouwwerkzaamheden van start gaan.

Efteling Grand Hotel

De Bruijn, die tevens manager is van de ontwerpafdeling van de Efteling, beschrijft het nieuwe sprookje als een "koninklijk prieeltje". Dit prieeltje wordt gebouwd in de buurt van het nieuwe Efteling Grand Hotel.
De keuze voor het verhaal van De Prinses op de Erwt is niet toevallig: het sluit marketingtechnisch aan bij de opening van het hotel. "Met dezelfde stijlelementen en vormtaal is die verbinding meteen gelegd en wordt de link met overnachten extra toepasselijk", aldus De Bruijn.
"Het imposante hotel vormt een perfecte achtergrond voor het prieeltje, dat eigenlijk een koninklijke dependance van het Efteling Grand Hotel is."
De Bruijn haalde zijn inspiratie uit een oude schets van Anton Pieck. "Zijn werkwijze en perfectie zijn nog steeds het uitgangspunt voor nieuwe ontwerpen in de wereld van de Efteling. Om iets kleins op de voorgrond uit te lichten, zette Anton Pieck er vaak een groots decor achter. Dat principe passen we hier ook toe."

Voorstelling en historie

Het verhaal van De Prinses op de Erwt, geschreven door Hans Christian Andersen, gaat over een prins die op zoek is naar een prinses. Een meisje meldt zich, maar de koningin twijfelt aan haar koninklijke identiteit.
Ze nodigt haar uit om te slapen op een bed met twintig matrassen en donzen dekens, waaronder een erwt verstopt is. De volgende ochtend klaagt het meisje over een slapeloze nacht vanwege de erwt, waardoor de koningin concludeert dat ze een echte prinses is.
De Prinses op de Erwt was tussen 1963 en 2017 al te zien in de Efteling, toen als onderdeel van het Sprookjeskabinet. Nu krijgt het verhaal een nieuwe, prominente plaats in het park.
De Efteling keert hiermee terug naar een meer bescheiden kijktafereel, na grootsere recente toevoegingen zoals Pinokkio en De Zes Zwanen.
Meest gelezen