file 68

Iconische Harry Potter-illustratie voor bijna $2 miljoen geveild

Cultuurjun 27, 11:48
Een originele aquarel tekening van Harry Potter heeft donderdag op een veiling in New York een recordbedrag opgeleverd.
De tekening, gemaakt door illustrator Thomas Taylor voor de omslag van het eerste Harry Potter-boek, werd verkocht voor $1,9 miljoen, ver boven de geschatte waarde van $500.000.
Vier bieders gingen in de telefoonsamenwerking van veilinghuis Sotheby's een spannende biedingsoorlog aan, waarbij de prijs in stappen van $50.000 steeg. De koper, die anoniem wenst te blijven, bezit nu een iconisch stukje Harry Potter-geschiedenis.
Taylor kreeg in 1997 de opdracht van uitgeverij Bloomsbury om een omslag te ontwerpen voor "Harry Potter en de Steen der Wijzen", het eerste boek in de razend populaire reeks van J. K. Rowling.
Taylor, die destijds nog een onbekende illustrator was, werd zo een van de eersten die de magische wereld van Harry Potter betrad.
Hij had slechts twee dagen de tijd om de jonge tovenaar te vereeuwigen, zittend op de Zweinsteinexpress, de magische trein die hem naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus brengt.
De resulterende afbeelding, met Harry's blik gericht op een onbekende toekomst, zou miljoenen lezers over de hele wereld betoveren.
Een blijvende erfenis
Sotheby's omschreef de tekening als "de visuele blauwdruk voor de jonge tovenaar die sindsdien miljoenen mensen over de hele wereld heeft geïnspireerd." Taylors interpretatie van Harry Potter werd de basis voor alle toekomstige illustraties in de reeks en is onlosmakelijk verbonden met het imago van de geliefde hoofdrolspeler.
De verkoop van de tekening onderstreept de blijvende populariteit van de Harry Potter-serie. De boeken zijn vertaald in meer dan 80 talen, er zijn meer dan 600 miljoen exemplaren verkocht en de acht films die op basis van de boeken zijn gemaakt, hebben in totaal bijna $8 miljard opgebracht.
Er wordt door HBO gewerkt aan een nieuwe serie over de boekenreeks, die waarschijnlijk in 2026 te zien zal zijn.
Meest gelezen