In Seoul neemt het toerisme ongekende vormen aan, met steeds meer reizigers die hun weg vinden naar de metropool. Van glanzende wolkenkrabbers tot uitgestrekte groene parken en levendige markten, de stad biedt volop aantrekkingskracht.
Toch ervaart de populaire historische wijk Bukchon Hanok Village, beroemd om zijn traditionele 'hanok'-huizen uit de Joseon-dynastie, steeds meer druk door deze stroom toeristen.
De buurt, gelegen in het Jongo-district op slechts een 17 minuten durende metroreis van het stadscentrum, trok vorig jaar zes miljoen bezoekers – een duizelingwekkend aantal, zeker gezien de 6.100 inwoners.
Om de rust en privacy van de buurtbewoners te waarborgen, voert Zuid-Korea een avondklok in voor toeristen in het gebied. De nieuwe regel, die in november als proef start, beperkt toeristen van toegang tot delen van Bukchon tussen 17.00 uur en 10.00 uur.
Vanaf maart 2025 moet de maatregel officieel van kracht worden, waarbij overtreders een boete van maximaal 100.000 won (ongeveer €70) riskeren.
“Ons doel is om de rechten van de bewoners te beschermen,” verklaart Chung Moon-hun, hoofd van het district Jongo. Het gebied dat onder de avondklok valt, beslaat een oppervlakte van ongeveer vijf voetbalvelden. Afhankelijk van de resultaten van de proefperiode kan de maatregel worden aangepast, meldt Reuters.
Niet alle inwoners zijn blij met deze regeling; sommigen hebben twijfels over de effectiviteit ervan. Kwon Young-doo, eigenaar van het Bukchon Asian Cultural Art Museum en al 18 jaar bewoner van de buurt, vraagt zich openlijk af: "Wie zou er dan nog willen komen? Bezoekers krijgen een slechte indruk van Zuid-Korea."
De toename van het toerisme heeft ook geleid tot een bevolkingsdaling van 27,6% in de buurt de afgelopen tien jaar, volgens de cijfers van het district.
Deze stap van Zuid-Korea is
een van de vele initiatieven wereldwijd om het toenemende toerisme in goede banen te leiden. In San Sebastián, Spanje, vonden recent protesten plaats onder de noemer ‘Oktober Tegen Toerisme’ en in Marseille werd een voorstel gelanceerd om beperkingen te stellen aan kortetermijnverhuur via Airbnb.
Ook in andere Europese toeristische steden klinkt de roep om verandering, met maatregelen variërend van toeristenbelastingen en boetes voor het reserveren van ligstoelen, tot restricties op populaire locaties zoals stranden.