screenshot 2024 10 16 at 155147

Ramsey Nasr woedend op Israël: 'Dit is genocide'

Cultuur16 okt , 20:56
Ramsey Nasr en Raoul Heertje zaten gisteravond aan tafel bij Bar Laat om te praten over de aanhoudende crisis tussen Israël en Palestina.
Nasr, die een Palestijnse vader heeft, en Heertje, die Joods is, deelden hun emotionele perspectieven op de situatie. Het gesprek, dat diepe indruk maakte, ging niet alleen over hun persoonlijke band met het conflict, maar ook over de bredere gevolgen van de aanhoudende vijandelijkheden.
Nasr maakte vorig jaar al naam met zijn voordracht over de tragedie in Gaza bij Khalid & Sophie en kondigde aan dat hij bezig is met het schrijven van een boek over Palestina.
“Ik ben er non-stop mee bezig,” vertelde hij, “het is een manier om niet gek te worden.” Nasr verwees daarbij naar de beelden van kinderen in Gaza, die zonder verdoving geamputeerd worden.
“Er is geen plek ter wereld, in de geschiedenis zelfs, waar kinderen zo vaak geamputeerd zijn. Ik wil voor mijn dochter dat boek schrijven, omdat ik merk: we doen helemaal niks.”
Ook Heertje deelde zijn zorgen over de rol van Israël. Hij vertelde openhartig dat hij het moeilijk vindt om publiekelijk over het conflict te praten, vooral omdat hij zich soms overweldigd voelt door emoties.
Maar hij benadrukte dat de wereld niet kan blijven toekijken. “Dit moet gewoon stoppen. We kunnen als wereld hier niet gewoon naar kijken. En er is één ding duidelijk: Israël gaat dit niet stoppen.”
Beiden benadrukten de complexiteit van het conflict, maar kwamen tot dezelfde conclusie: er moet iets veranderen. Nasr haalde een recent VN-rapport aan dat sprak van de “vernietiging van Palestijnse kinderen” en het Palestijnse volk.
“Hoe ga ik dit uitleggen als zij dit boek kan lezen? Ik ga die vraag krijgen, we gaan die vraag allemaal krijgen: hoe kon dit gebeuren en waarom greep niemand in?”
Heertje gaf aan dat het conflict simpel lijkt, maar dat het wordt verdraaid door Israël en zijn bondgenoten.
“Er zijn twee volkeren die aanspraak maken op een gebied. En die moeten op een of andere manier met elkaar zorgen dat dat verdeeld wordt. Het is ontzettend simpel.”