file 92

Rattenplaag op Montessori Vaklyceum: leerlingen eisen actie

Cultuurjul 02, 13:46
Leerlingen, ouders en docenten van het Montessori Vaklyceum in Groningen zijn al langer in rep en roer over de vieze staat van hun school.
Er zouden etensresten op de grond zwerven, kleine dieren en ongedierte rondlopen, en de schoonmaak zou te wensen overlaten. De onhygiënische omstandigheden zouden zelfs leiden tot gezondheidsklachten bij leerlingen.
Leerlingen gaven hun onvrede uiten aan RTV Noord. Ze vertelden over plakkende vloeren, overstroomde toiletten en ratten en muizen in de schoolgebouwen.
Sommigen beweerden zelfs dat ze etensresten maandenlang in de vensterbank hebben laten liggen, zonder dat ze werden weggehaald. "De school is echt smerig," aldus leerling Charlotte. "Overal zie je etensresten en er lopen kleine beestjes rond."
De schoolleiding erkent het probleem en biedt haar excuses aan voor de ontstane situatie. Teamleider Bennie Gast beaamt de klachten van de leerlingen: "De schoonmaak kan absoluut beter bij ons. Dat moet ik erkennen. We hebben ook last van muizen en het is lastig ze te vangen en te zorgen dat ze weggaan."
Volgens Gast is er een tekort aan schoonmakers, waardoor de schoonmaak niet altijd optimaal kan worden uitgevoerd. "Dit jaar hebben we van de schoonmaak gehoord dat de bemensing heel lastig is. We hebben ook regelmatig gehad dat de schoonmakers ondanks gemaakte afspraken niet op kwamen dagen."
Schoonmaakbedrijf CSU, waarmee de school een contract heeft, betwist deze beweringen. Woordvoerder Erwin Vos zegt: "Nee, dit klopt niet. We leveren altijd schoonmakers, van maandag tot en met vrijdag."
CSU voegt toe dat er wellicht sprake is van onvoldoende schoonmaaktijd: "We snappen dat er klachten zijn, en we bekijken of er meer schoonmaakuren nodig zijn."
Naast de tekorten aan schoonmaakpersoneel, speelt ook de staat van het schoolgebouw een rol bij de viezigheid.
Conciërge Martin vertelt dat er diverse beschadigingen in het pand zijn, waardoor het lastiger is om alles schoon te maken. "Als materialen beschadigd zijn, zijn deze weer lastiger schoon te krijgen en schoon te houden."
Ondanks de genoemde problemen benadrukt het bestuur van Openbaar Onderwijs Groningen, waar het Montessori Vaklyceum onder valt, dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing.
Er is een nieuwe schoonmaker ingezet, er wordt meer gecontroleerd op de kwaliteit van de schoonmaak, en er is ongediertebestrijding ingeschakeld.
Ook de school zelf neemt maatregelen, zoals het dichten van gaten en kieren waar ongedierte doorheen kan komen.
Echter, volgens de leerlingen en de schoolleiding is er nog onvoldoende verbetering te zien. Sommige ouders, zoals de moeder van leerling Louise, zijn nog steeds niet tevreden.
Zij houdt haar dochter voorlopig thuis van school totdat de school grondig is schoongemaakt. "Ik vind het dusdanig vies dat ik mijn kind niet in zo'n omgeving wil," aldus de moeder.
Meest gelezen