Op woensdag 11 september zullen diverse openbaarvervoermaatschappijen in Nederland staken, waardoor reizigers te maken krijgen met aanzienlijke verstoringen.
De staking, die plaatsvindt tussen 04.00 en 08.00 uur, betreft zowel de NS als regionale vervoerders zoals Bravo (onderdeel van Arriva), EBS, Keolis, Qbuzz en Transdev (Connexxion, Hermes en Breng).
De vakbonden CNV en FNV hebben deze actie aangekondigd om druk uit te oefenen op het kabinet en werkgeversorganisatie VNO-NCW. De focus ligt op de toekomst van de regeling voor vervroegd uittreden, die momenteel veel oudere medewerkers in de ov-sector de mogelijkheid biedt om eerder met pensioen te gaan.
De huidige cao voorziet in deze regeling, die zowel het generatiepact omvat—waardoor medewerkers minder kunnen werken maar toch volledig pensioen opbouwen—als een mogelijkheid voor vervroegde uittreding.
De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) steunt de verlenging van deze regeling en benadrukt de noodzaak voor een goede regeling voor oudere werknemers in het openbaar vervoer.
"We willen voorkomen dat deze regeling voor onze mensen verdwijnt,” aldus Minke Jansma, voorzitter van VWOV. “Het kabinet is nu aan zet,” voegt ze eraan toe, benadrukkend dat de acties niet tegen de werkgevers gericht zijn, maar tegen de overheid en VNO-NCW.
Als gevolg van de staking zullen er tussen 04.00 en 08.00 uur geen NS-
treinen rijden, met uitzondering van het traject tussen Amsterdam Centraal en Schiphol.
Internationale treinen zullen eveneens niet rijden en Schiphol is “zeer beperkt” bereikbaar per trein. NS heeft laten weten dat de dienstregeling vanaf 08.00 uur weer normaal zou moeten zijn, hoewel het enige tijd kan duren voordat alle verbindingen weer op schema rijden.
Reizigers wordt aangeraden de reisplanner kort voor vertrek te raadplegen. De NS uit begrip voor de zorgen van de vakbonden, maar betreurt de impact van de staking op de reizigers.
“NS heeft begrip voor de zorgen van collega’s over het aflopen van de landelijke zwaarwerkregeling, maar vindt het buitengewoon vervelend dat reizigers nu de dupe worden van een conflict tussen de vakbond en de Nederlandse overheid,” aldus een woordvoerder van NS.