Het openbaar vervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk weer iets duurder, en dat komt niet door een plotselinge liefde van buschauffeurs voor dure koffie.
De kosten voor lonen, energie en andere noodzakelijkheden blijven maar stijgen, zo meldt DOVA. Deze organisatie, bestaande uit opdrachtgevers zoals provincies en grote steden als Rotterdam en Amsterdam, brengt jaarlijks advies uit over prijsaanpassingen in het openbaar vervoer.
Ze houden daarbij rekening met de oplopende kosten waar vervoersbedrijven mee te maken krijgen.
Voor het jaar 2025 schat DOVA in dat een tariefstijging van 3,3 procent redelijk is. Hoewel overheden en vervoerders niet verplicht zijn dit advies op te volgen, gebeurt dit meestal wel.
Het betreft hier vooral bus-, tram- en metroreizen van stads- en streekvervoerders zoals RET, Connexxion en Keolis, evenals de treindiensten van regionale vervoerders.
De tarieven van de Nederlandse Spoorwegen vallen hier echter niet onder, dus treinreizigers kunnen opgelucht ademhalen - tot ze de prijzen van de kaartautomaten zien.
DOVA-directeur Jan van Selm noemt de voorgestelde 3,3 procent een "normale verhoging", wat een geruststellende gedachte is voor wie zich nog de tariefschokken van voorgaande jaren herinnert.
In 2024 bijvoorbeeld werd een aanpassing van 11,7 procent voorgesteld, en het jaar daarvoor mochten reizigers zich verheugen op een stijging van zo'n 7 procent.
Die tariefsverhogingen hadden toen alles te maken met de exploderende energiekosten en de drang van het OV-personeel naar betere koffieautomaten.
Gelukkig voor ons allemaal zijn de stijgingen dit jaar iets gematigder, hoewel vervoerders nog steeds meer uitgeven aan brandstof, personeel en andere noodzakelijkheden.
Of de voorgestelde tariefsverhoging daadwerkelijk doorgaat, is nog even afwachten. De beslissing hierover ligt uiteindelijk bij de overheden en vervoersbedrijven, die hopelijk niet al te veel koffie hebben gedronken voordat ze hun besluit nemen.
We kunnen alleen maar hopen dat de prijsverhogingen geen extra druk leggen op onze portemonnees, maar voor nu kunnen we alleen maar zeggen: houd die OV-chipkaart opgeladen en bid dat je tram niet te laat komt.