hotdog

18 soorten bewerkt eten die je beter kunt laten liggen

Eten & Drinkenjun 25, 8:38
Bewerkte eten of bewerkte voedingsmiddelen zijn gemakkelijk en vaak lekker, maar ze zijn helaas niet bevorderlijk voor je gezondheid.
Vooral na je 40e kunnen ze een behoorlijke tol eisen van je metabolisme. We spraken met gezondheidsexperts en diëtisten om te ontdekken welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden. Hier zijn 18 ultrabewerkte voedingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor je metabolisme en algemene gezondheid.
1. Chips
Aardappelchips zitten vol met geraffineerde koolhydraten die snel door je spijsverteringsstelsel gaan, wat kan leiden tot ontstekingen in de maag. Ze zijn vaak gefrituurd en bevatten toegevoegde natrium en kunstmatige smaken. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel, krampen en gewichtstoename.
2. Donuts
Donuts zijn heerlijk, maar bevatten veel suiker en geraffineerde koolhydraten. Ze kunnen ontstekingen in de maag veroorzaken en je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. Diëtist Heidi Moretti waarschuwt dat deze ingrediënten kunnen leiden tot ongewenste bacteriegroei in de darmen, wat gas en ongemak veroorzaakt.
3. Ingeblikt voedsel met veel zout
Ingeblikte soepen en kant-en-klare maaltijden zijn vaak hoog in natrium en conserveermiddelen. Overmatige natriuminname kan leiden tot hoge bloeddruk en hartproblemen. Deze voedingsmiddelen kunnen ook oxidatieve stress en ontstekingen in je lichaam veroorzaken.
4. Wit brood
Wit brood is rijk aan geraffineerde koolhydraten en laag in vezels. Het veroorzaakt een snelle stijging van de bloedsuikerspiege. Het regelmatig eten hiervan kan leiden tot gewichtstoename en ontstekingen.
5. Kant-en-klare trailmix
Commerciële trailmixen bevatten vaak noten, gedroogd fruit en soms snoepjes of chocolade. De toegevoegde suikers en calorieën kunnen snel oplopen. Dit kan leiden tot gewichtstoename en ontstekingen.
6. Ontbijtgranen
Ontbijtgranen, zelfs de zogenaamde 'gezonde' varianten, zijn vaak rijk aan suiker en conserveringsmiddelen. Ze vullen je aanvankelijk, maar je lichaam verbrandt de calorieën snel, waardoor je al snel weer honger hebt. Ook dit kan weer leiden tot overeten en gewichtstoename.
7. Margarine met plantaardige olie
Margarine werd ooit gezien als een gezonder alternatief voor boter, maar is vaak rijk aan transvetten. "Transvetten verhogen het LDL-cholesterol en kunnen leiden tot hartziekten," waarschuwt diëtist Nataly Komova.
8. Koekjes
Koekjes bevatten vaak transvetten, suiker en natrium, wat kan leiden tot ontstekingen en gewichtstoename. Deze voedingsmiddelen zijn vaak verslavend en kunnen bijdragen aan een slechte algehele gezondheid,.
9. Ontbijtgebak
Ontbijtgebak is meestal rijk aan geraffineerde suiker en bloem, wat kan leiden tot gewichtstoename en ontstekingen. Deze ingrediënten veroorzaken snelle pieken in de bloedsuikerspiegel.
10. Worstjes
Worstjes bevatten vaak verzadigde vetten en natrium, wat kan leiden tot gewichtstoename en hartproblemen. Ze bevatten ook vaak conserveermiddelen en smaakstoffen.
11. Hotdogs
Net als worstjes zijn hotdogs rijk aan verzadigde vetten en calorieën. Regelmatige consumptie kan leiden tot gewichtstoename en cardiovasculaire problemen.
12. Spek
Spek bevat veel natrium en verzadigde vetten, wat kan leiden tot waterretentie en verhoogde bloeddruk. Deze factoren dragen bij aan gewichtstoename en verhoogd risico op hartziekten.
13. Vleeswaren
Vleeswaren zijn vaak rijk aan natrium, verzadigde vetten en conserveermiddelen. Deze voedingsmiddelen kunnen leiden tot verhoogde bloeddruk en cholesterolniveaus.
14. Varkensvlees
Varkensvlees bevat veel verzadigde vetten en kan ook antibiotica bevatten, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Het kan leiden tot cardiovasculaire problemen en gewichtstoename.
15. Beef Jerky
Beef jerky bevat veel natrium, wat kan bijdragen aan hypertensie en hartziekten. Een enkele portie kan al tot 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid natrium bevatten.
16. Diepvriespizza
Diepvriespizza's bevatten vaak veel calorieën, ongezonde vetten en natrium. Ze bevatten ook vaak bewerkt vlees, wat de kans op hartziekten vergroot.
17. Kant-en-klare diepvriesmaaltijden
Deze maaltijden bevatten vaak veel natrium en conserveringsmiddelen. Ze kunnen bijdragen aan hoge bloeddruk en hartziekten.
18. Frozen yogurt
Hoewel frozen yogurt vaak wordt gezien als een gezonder alternatief voor ijs, kan het nog steeds veel suiker en kunstmatige zoetstoffen bevatten. Deze ingrediënten kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen en ontstekingen.
Vermijd deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk om je metabolische gezondheid te bevorderen en ontstekingen te verminderen.
Meest gelezen