file 90

PVV’ers blinken uit in deze manier van eten bereiden

Eten & Drinken12 aug , 12:57
Hart van Nederland deed grondig onderzoek naar het dieet van d'n Nederlander. En wat blijkt? Het smaakpalet gaat gepaard met specifieke politieke voorkeuren.
Een zomer zonder barbecue is als een wielrenner zonder superioriteitscomplex: gewoonweg ondenkbaar. Zodra de zon doorbreekt en het kwik stijgt, grijpt Nederland massaal naar de kooltjes en de spiesjes.
Dat Nederlanders dol zijn op een stukje gegrild vlees, wordt duidelijk uit het 'Hart van Nederland-panel'. Uit een onderzoek onder 2420 enthousiaste eters blijkt dat 78 procent graag de grill aansteekt. 18 procent is zelfs zo fanatiek dat ze elke gelegenheid aangrijpen om te barbecuen.
Toch zijn er ook mensen die niet direct warm worden bij de gedachte aan een barbecue: iets meer dan een vijfde van de panelleden houdt hun vuurvaste handschoenen liever in de kast.
PVV'ers blijken het fanatiekst
Opvallend genoeg zijn het vooral de kiezers van PVV en BBB die zich niet kunnen beheersen als er een barbecue in zicht is. Bij deze partijen is de drang om te grillen zo groot dat 83 procent en 92 procent enthousiast meedoet.
Aan de andere kant van het politieke spectrum, bij GroenLinks-PvdA en D66, is de barbecue-lust iets minder groot met 69 procent en 71 procent.
En wat mikken we dan het liefst op dat rooster? Nou, op nummer 1 staat vlees: maar liefst 95 procent van de Nederlanders gaat aan de slag met worstjes of hamburgers.
Vis komt op een respectabele tweede plek met 47 procent, en groenten slinken naar de derde plaats met 40 procent. Andere opties zoals aardappelen in folie (28 procent), fruit (10 procent), en vega- en vleesvervangers (7 procent) zijn duidelijk de underdogs in deze culinaire wedstrijd.
En dan is er nog de vraag hoe we al dat lekkers bereiden. De meeste panelleden (53 procent) houden vast aan de ‘traditionele’ methode: grillen op kolen of briketten, waarbij het vlees die onmiskenbare rokerige smaak krijgt.
Maar bijna een kwart (23 procent) kiest voor de snellere optie met een gasbarbecue, terwijl de elektrische barbecue ook zijn intrede doet, als derde keus onder de serieuze grillers.