file 38

Familie van vermoorde Marianne Vaatstra protesteert tegen gruwelijke tv-serie

Films & Series10 sep , 10:26
De familie van Marianne Vaatstra heeft haar afschuw uitgesproken over de nieuwe televisieserie die is geïnspireerd op haar gruwelijke dood. Een woordvoerder van de familie, bestaande uit drie zussen en een broer, sprak maandag zijn verontwaardiging uit.
De zesdelige serie, die donderdag op CANAL+ te zien zal zijn, zou een ongevoelig portret zijn van de tragedie die in 1999 hun leven verwoestte. Marianne Vaatstra werd destijds verkracht en vermoord in een afgelegen weiland bij Veenklooster. De zaak bleef jaren onopgelost totdat een grootschalig DNA-onderzoek in 2012 de dader onthulde. Volgens de woordvoerder van de familie is het onaanvaardbaar dat deze gruwelijke gebeurtenis nu als bron van vermaak dient. "De familie vindt het afschuwelijk dat deze tragedie inspiratie is voor een tv-serie," aldus de woordvoerder.
De serie, getiteld Een van ons, heeft de naam van het slachtoffer veranderd naar Anneke. "Het is fictie, maar volledig gebaseerd op het verhaal van Marianne Vaatstra," zegt de woordvoerder van de familie. "De zussen en broer zien de serie als iets waarop ze verder geen invloed hebben."
Geen medewerking
Producent Pieter Kuijpers bevestigt dat er twee jaar geleden contact is gezocht met de familie tijdens de researchfase. "Ze wilden niet aan de serie meewerken. Ik snap dat de familie daar anders in staat dan wij. Ik zou vermoedelijk hetzelfde zeggen. Maar we hebben ons best gedaan het heel droevige verhaal van wat Marianne is overkomen, op de juiste manier te vangen in een heel mooie serie."
Nu de familie publiekelijk hun onvrede heeft geuit, hebben de makers besloten geen verdere pogingen te doen om opnieuw contact op te nemen. "Ze hebben hun standpunt gedeeld en aangegeven dat ze geen prijs stelden op contact," zegt Kuijpers. "Dat respecteren wij."
Regisseur Michiel van Erp benadrukt dat 'Een van ons' geen directe weergave is van de werkelijkheid, maar een reflectie van bredere maatschappelijke thema’s. "Waar het mij om ging, is dat alles wat daar toen gebeurde in een klein dorpje, nu in Nederland in het groot gebeurt. Mensen die voor eigen rechter spelen, vluchtelingenhaat, boeren die in opstand komen, complotdenkers; daar ligt het accent op."
De serie legt de nadruk op de gemeenschap rond het moordslachtoffer en verkent verschillende trauma’s die jarenlang onverwerkt blijven. Van Erp waarschuwt dat sommige personages gebaseerd zijn op echte personen, terwijl andere volledig fictief zijn. "Omdat we het naar fictie hebben getrokken. Ik heb absoluut een verantwoordelijkheidsgevoel richting de nabestaanden, maar hou als fictiemaker ook graag afstand."