Ben je op huizenjacht? Dan is
Funda waarschijnlijk je favoriete website. Je ziet er statussen als 'onder optie', 'onder bod' of 'verkocht onder voorbehoud'. Maar wat betekenen die eigenlijk? En heeft het zin om contact op te nemen met de makelaar?
Wat betekent 'onder optie' op Funda?
Deze status zie je soms bij nieuwbouwwoningen. Het is een soort reservering. Een potentiële koper krijgt namelijk tijd om te beslissen of hij de woning wil kopen. Zolang de woning onder optie staat, kan deze niet aan anderen verkocht worden.
De geïnteresseerde kan zich nog terugtrekken. Er is namelijk geen (voorlopig) koopcontract getekend. Ben je ook geïnteresseerd? Neem dan zeker contact op met de makelaar. Als de potentiële koper afziet van de koop, sta jij misschien als volgende op de lijst.
Bij bestaande woningen zie je deze status zelden. Het is namelijk vooral voordelig voor de koper, die meer tijd krijgt om na te denken zonder concurrentie, terwijl het de verkoper weinig biedt.
Wat betekent 'onder bod' op Funda?
Als een woning onder bod is, zijn de verkoper en een koper aan het onderhandelen. Er is een bod gedaan en een tegenbod uitgebracht. De kans is groot dat ze tot een overeenkomst komen en dat de woning verkocht wordt.
Je kunt de woning nog steeds bezichtigen en een bod uitbrengen. De verkoper kan er namelijk voor kiezen om verder met jou te onderhandelen. Als jouw bod aantrekkelijker is dan dat van de huidige kandidaat, heb je een kans.
Onderhandelingen verlopen vaak snel en je vist vaak achter het net. Maar soms heb je geluk. Bijvoorbeeld als een woning al lang te koop staat en een laag bod krijgt, of als erfgenamen het niet eens worden. In zulke gevallen kun je geluk hebben met een beter bod.
En wat betekent 'verkocht onder voorbehoud' en 'verkocht'?
Staat een woning 'verkocht onder voorbehoud'? Dan is meestal de koopovereenkomst getekend en de drie dagen bedenktijd verstreken. Soms zetten makelaars deze status in als er meerdere biedingen zijn, zodat geïnteresseerden weten dat bezichtigen weinig zin heeft.
De woning is in principe al verkocht, maar de verkoop is nog niet definitief. De koper kan nog terugkrabbelen op basis van ontbindende voorwaarden, zoals een financieringsvoorbehoud of een bouwkundige keuring. In dat geval komt de woning weer vrij. Dit gebeurt echter zelden.
Zijn alle voorbehouden verlopen? Dan is de koop echt rond en verandert de makelaar de status naar 'verkocht'. Dit duurt vaak enkele weken. Het is dus mogelijk dat een woning al verkocht is, maar dat de status nog niet is aangepast omdat de financiering bijvoorbeeld nog niet rond is.
Bezichtiging op Funda
Een succesvolle bezichtiging begint met het plannen van je afspraak. Via Funda is dit makkelijk; vul het contactformulier in of bel de makelaar. Wil je na je werk langs? Houd dan rekening met het seizoen.
In de herfst en winter is het eerder donker en heb je minder daglicht. Staat de woning leeg, dan is er misschien geen verlichting. Plan dus een bezichtiging wanneer er voldoende daglicht is.
Bekijk voor je bezichtiging de woning opnieuw op Funda en maak een lijst van belangrijke punten om te controleren. Denk aan de staat van onderhoud: hoe zien de kozijnen, keukenapparatuur en de badkamer eruit?
Onderzoek ook de buurt: waar is de supermarkt of waar kun je de hond uitlaten? Schrijf je vragen op en neem ze mee.
Neem iemand mee die ervaring heeft met huizen kopen, zoals een vriend of familielid. Dit kan waardevol zijn.
Bereid slimme vragen voor:
- Hoelang hebben de verkopers hier gewoond en waarom verkopen ze?
- Wanneer is er voor het laatst onderhoud geweest (zoals schilderwerk)?
- Kun je meubels of raambekleding overnemen?
- Wat voor mensen wonen in de buurt: gezinnen, ouderen, jonge koppels of studenten?
- Vanaf welke datum is de woning beschikbaar?
De makelaar kan ook vragen naar jouw situatie, zoals of jouw woning nog verkocht moet worden en op welke termijn je wilt verhuizen. Geef geen informatie weg die je onderhandelingspositie kan verzwakken, zoals wat je maximaal kunt lenen.
Bij de bezichtiging ontmoet je de verkoopmakelaar bij de woning. De makelaar leidt je rond en wijst op specifieke kenmerken of verbeteringen.
Let goed op: hoe ziet de straat eruit? Zijn de huizen goed onderhouden? Neem de tijd om de ruimte in je op te nemen. Hoe voelt het? Kun je jezelf hier zien wonen? Kijk ook in keukenkastjes, de oven, schuur en berging.
Ben je enthousiast en wil je een bod uitbrengen? Vraag dan alle belangrijke documenten op bij de verkoopmakelaar. Deze heeft vaak een vragenlijst van de bewoners en een lijst van overnamebare zaken.
Overweeg een tweede bezichtiging. Je ziet vaak weer andere dingen of kunt iets extra goed bekijken. Neem eventueel een aankoopmakelaar, bouwkundige keurder of aannemer mee voor advies over onderhoud of verbouwing.