jumbo nederland supermarket

Jumbo gaat banen schrappen en kiest voor een 'nieuwe strategie'

Financieelmei 24, 21:43
Supermarktconcern Jumbo heeft donderdag een ingrijpende reorganisatie aangekondigd die zal leiden tot het verdwijnen van kantoorbanen.
CEO Ton van Veen kon nog niet specificeren hoeveel banen er precies verloren zullen gaan, maar benadrukte dat het onvermijdelijk is dat het aantal arbeidsplaatsen zal afnemen. Deze stap is volgens Jumbo noodzakelijk om de nieuwe strategische koers van het bedrijf te ondersteunen.
De reorganisatie is bedoeld om een “ongecompliceerd, ondernemend en slagvaardig Jumbo-kantoor” te creëren. Dit is volgens het bedrijf essentieel om de nieuwe strategie te kunnen implementeren. De kern van deze strategie ligt in het verbeteren van de winkelervaring, het aanbieden van een beter en duurzamer assortiment en het hanteren van lagere prijzen. Volgens Jumbo werpt deze strategie al vruchten af, maar om de continuïteit ervan te waarborgen, is een verandering in de werkwijze noodzakelijk.
De aankondiging van de reorganisatie komt op een moment dat Jumbo worstelt met verschillende financiële uitdagingen. Eerder dit jaar meldde het bedrijf dat de winst onder druk stond door stijgende inkoopprijzen en hogere kosten voor salarissen, huur en energie. Daarnaast hebben winkeldiefstallen, die jaarlijks voor ruim 100 miljoen euro aan gemiste omzet zorgen, de resultaten negatief beïnvloed. Deze factoren hebben ertoe geleid dat de winst van Jumbo in 2023 aanzienlijk is gedaald naar ruim 21 miljoen euro, vergeleken met ruim 80 miljoen euro in 2022.
Om deze neerwaartse trend te keren en meer klanten aan zich te binden, heeft Jumbo in 2023 bij ruim duizend producten prijsverlagingen doorgevoerd. Dit is een onderdeel van hun strategie om marktaandeel terug te winnen van concurrenten. Het bedrijf geeft aan dat deze prijsverlagingen effectief zijn geweest en dat ze van plan zijn om deze strategie in de toekomst voort te zetten.
Hoewel de exacte details van de reorganisatie nog niet bekend zijn, benadrukt Jumbo dat de aanpassingen noodzakelijk zijn om het bedrijf future-proof te maken. Het hoofdkantoor in Veghel zal later meer informatie verstrekken over het aantal arbeidsplaatsen dat zal verdwijnen. Voor nu blijft het duidelijk dat Jumbo vastbesloten is om haar marktpositie te versterken door zich aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden en de behoeften van de klant.
De reorganisatie bij Jumbo is een reflectie van de bredere trends in de retailsector, waar bedrijven voortdurend hun strategieën herzien om concurrerend te blijven. Met deze maatregelen hoopt Jumbo niet alleen de huidige uitdagingen het hoofd te bieden, maar ook een solide basis te leggen voor duurzame groei in de toekomst.
Meest gelezen