tabaksverkoop

Servicebalie in supermarkt verdwijnt na stoppen tabaksverkoop

Financieelmei 29, 10:07
Met de beëindiging van tabaksverkoop in supermarkten, verdwijnt ook het bestaansrecht van de traditionele servicebalie.
Deze wordt nu vaak kleiner gemaakt of volledig vervangen door servicepunten bij de scankassa's, zoals een rondgang van NU.nl heeft uitgewezen.
Bij verschillende grote supermarkten zoals Albert Heijn (AH), Jumbo, PLUS, Coop en Dirk, is een duidelijke trend zichtbaar: de rol van de servicebalie wordt aangepast of zelfs opgeheven.
Een woordvoerder van AH legt uit: "De rol van de servicebalie is aangepast, de functie is veranderd." Sinds 1 januari 2024 is de tabaksverkoop bij AH al gestopt, wat een significante impact heeft gehad op de noodzaak van een uitgebreide servicebalie.
Vanaf 1 juli zal in alle supermarkten geen tabak meer te koop zijn. Dit betekent dat de servicebalie, die vaak een belangrijk verkooppunt voor tabak was, zijn traditionele rol verliest. Jumbo heeft hier al op ingespeeld door te melden:
"De servicebalie heeft in de huidige vorm weinig bestaansrecht zonder tabak. We plaatsen daarom bij de scankassa's servicepunten waar altijd iemand aanwezig is om te helpen."
Deze medewerkers zullen een dubbele functie vervullen door zowel de zelfscancontroles als de klantvragen bij de servicepunten te behandelen.
Ook bij PLUS en Coop, die nu één organisatie vormen, is een soortgelijke aanpak zichtbaar. Zij kiezen ervoor om een kleinere versie van de servicebalie te behouden.
"We vinden het belangrijk dat mensen op een vaste plek terechtkunnen met vragen. Dus we behouden de balie, zij het in kleinere vorm. De werkzaamheden daar zullen afnemen," aldus een woordvoerder van PLUS.
Albert Heijn implementeert een mix van oplossingen: in sommige winkels zullen servicepunten bij de scankassa's de servicebalie vervangen, terwijl in andere gevallen een kleinere balie behouden blijft.
"Op natuurlijke momenten, zoals bij een verbouwing of vernieuwing van de winkel, kunnen aanpassingen gedaan worden," verklaart de woordvoerder van AH.
Bij Dirk zijn alle servicebalies al vervangen door kleinere infobalies. Een woordvoerder legt uit: "De noodzaak van een servicebalie is verdwenen. We verkopen al een paar jaar geen loten meer en we zagen ook een daling in de verkoop van cadeau- en telefoonkaarten, postzegels en kranten en tijdschriften."
Met het stoppen van de tabaksverkoop heeft Dirk geconcludeerd dat de servicebalie overbodig is geworden en enkel nog dienst doet als een eenvoudig servicepunt.
In de toekomst zal de rol van servicebalies in supermarkten verder veranderen, afhankelijk van de behoeften van de klanten en de efficiëntie van de nieuwe servicepunten.
Wat vaststaat, is dat de traditionele, uitgebreide servicebalie met het verdwijnen van de tabaksverkoop zijn langste tijd heeft gehad.
Meest gelezen