Recent onderzoek uit Noorwegen heeft aangetoond dat het langdurig gebruik van anabole steroïden nog
ernstigere gevolgen heeft dan eerder werd gedacht.
De Dopingautoriteit heeft besloten extra voorlichting te geven over deze gevaren, vooral nu blijkt dat de hersenen van gebruikers krimpen. De schadelijke effecten omvatten niet alleen hersenveroudering maar ook hartfalen, huidproblemen, spierscheuringen en depressie.
Vincent Egbers, voorzitter van de Dopingautoriteit, is bezorgd. Hij zegt: "Ik weet dat jongvolwassenen niet op lange termijn denken en voor kort succes gaan. Anabole steroïden zíjn zeer effectief. Maar als je weet wat de gezondheidsrisico's zijn, maak je wellicht een andere afweging."
Dit geldt zeker voor de 500.000 krachtsporters en 80.000 vechtsporters in Nederland, waarvan het Mulier Instituut vorig jaar uit een steekproef concludeerde dat een aanzienlijk aantal gebruikmaakt van deze stoffen.
De huidige wetgeving maakt het een complexe situatie: terwijl de handel in anabolen verboden is, is het gebruik ervan dat niet. Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht, benadrukt dat "verbieden niet de beste aanpak is."
Ze voegt toe: "Voorlichting en met elkaar afspreken dat we het ontzettend lelijk vinden, dan houdt het vanzelf op." Dit is cruciaal in een tijd waarin gebruikers hun informatie vooral van sociale media halen.
De aantrekkingskracht van anabole steroïden ligt vaak in de zoektocht naar het ideale lichaam, waar velen hun identiteit en zelfwaarde aan ontlenen.
Psycholoog Steven Pont legt uit: "We zijn een beeldcultuur, daar zijn we op gericht." Deze druk om aan het schoonheidsideaal te voldoen, leidt ertoe dat steeds meer mensen naar ongezonde oplossingen grijpen.
Internist-endocrinoloog Diederik Smit wijst erop dat de langetermijneffecten sterk afhangen van het gebruikspatroon.
"Als je het heel af en toe met mate doet, valt de schade mee. Maar daar blijft het vaak niet bij. Het is verleidelijk om meer te gebruiken." Dit zorgt ervoor dat gebruikers steeds hogere doelen stellen, wat schadelijk kan zijn.
Met een aankomende campagne wil de Dopingautoriteit gebruikers van anabole steroïden beter informeren. Egbers zegt: "Als ik het niet probeer, weet ik het zeker van niet." De focus ligt op het creëren van bewustzijn over de risico's, zodat sporters beter geïnformeerd keuzes kunnen maken.