Nu de herfst in volle gang is, stijgt het aantal corona besmettingen weer flink. Uit recente gegevens van het RIVM blijkt dat het aantal virusdeeltjes in het rioolwater het hoogste niveau heeft bereikt sinds januari.
Daarmee is zelfs de zomergolf van juli overtroffen. De zogenaamde 'virusvracht' steeg vorige week met 33% en is in de afgelopen twee weken bijna verdubbeld. Volgens het RIVM bevindt de hoeveelheid virusdeeltjes zich nu op een "relatief hoog niveau."
Het meten van rioolwater speelt een belangrijke rol in het monitoren van het virus. Opvallend is dat vooral in de Friese gemeente Dantumadiel een hoge concentratie virusdeeltjes is aangetroffen, gevolgd door gemeenten als Woensdrecht, Ameland, Vijfheerenlanden en Nijkerk.
In ruim tweehonderd Nederlandse gemeenten is een stijging van de virusvracht gemeten.
Naast rioolmetingen gebruikt het RIVM ook de Infectieradar, een platform waarop mensen kunnen aangeven dat ze positief zijn getest op het coronavirus.
Vorige week meldde 1,4% van de gebruikers een positieve uitslag, wat betekent dat dit aandeel in slechts enkele weken tijd is verdubbeld.
Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, kunnen mensen zich sinds half september weer laten vaccineren. Dit blijkt geen overbodige luxe, aangezien uit eerdere analyses bleek dat de oversterfte tijdens de pandemie voornamelijk onder niet-gevaccineerden te zien was.
Ook kwam het Nivel onlangs met de correctie dat een eerdere fout bij de berekening ervoor zorgde dat de oversterfte onder ongevaccineerden zelfs nog groter was dan oorspronkelijk gedacht.
Hoewel er nog geen cijfers bekend zijn over hoeveel mensen zich inmiddels hebben laten vaccineren, wordt verwacht dat het RIVM dit in januari kan rapporteren, nadat de
huidige inentingsronde is afgerond.
Voor nu lijkt het virus vooral in de herfst opnieuw zijn piek te bereiken, met de hoop dat de vaccinaties dit verder kunnen indammen.