Deze zomer zien we een nieuwe variant van het coronavirus verschijnen, die leidt tot een ongebruikelijk grote stijging in het aantal besmettingen vergeleken met de afgelopen jaren.
Deze nieuwe golf wordt veroorzaakt door de FLiRT-variant, een subvariant van omikron. In tegenstelling tot eerdere varianten, laat deze FLiRT-variant zich niet afschrikken door zomerse temperaturen.
Hoogleraar virologie Marion Koopmans van het Erasmus MC in Rotterdam legt uit dat we momenteel in een situatie verkeren die vergelijkbaar is met die van april 2022.
Toen waren de besmettingen ook hoog en was er sprake van een verhoogd aantal ziekenhuisopnames door het coronavirus, maar dit was voornamelijk door de deltavariant.
Dit jaar is het aantal virusdeeltjes in het rioolwater maar liefst veertien keer hoger dan vorig jaar rond deze tijd, en zelfs hoger dan in de zomer van 2021, toen de deltavariant opkwam.
Desondanks is de situatie nu op veel punten anders dan toen. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt nauwelijks, ondanks de toename van het aantal coronabesmettingen.
Dit is te danken aan de betere bescherming die veel mensen nu hebben door
vaccinaties en eerdere besmettingen. Hierdoor zijn de symptomen vaak mild, met klachten zoals hoesten, verstopte neus, hoofdpijn en spierpijn.
Ontwikkeling subvariant is onvoorspelbaar
Hoewel de meeste symptomen mild zijn, blijft er een risico op langdurige klachten, oftewel long covid. De FLiRT-variant is namelijk in staat om de immuniteit die we hebben opgebouwd te omzeilen.
Koopmans wijst erop dat het coronavirus zich niet altijd gedraagt zoals verwacht. In tegenstelling tot griep, dat vaak een seizoenspatroon volgt, heeft corona tot nu toe deze seizoensgebonden voorspelbaarheid geweigerd.
Dit betekent dat we nog steeds met onvoorspelbaarheid te maken hebben, wat het moeilijk maakt om in te schatten hoe de situatie zich zal ontwikkelen.
Het is volgens Koopmans onterecht om te denken dat corona geen probleem meer is. Ze stelt dat we nog steeds in een situatie verkeren die vergelijkbaar is met april 2022, toen de overheid besloot om meer verantwoordelijkheid bij de bevolking te leggen.
Ze pleit ervoor dat bepaalde basisadviezen, zoals in de elleboog niezen, thuiswerken waar mogelijk, en het dragen van mondmaskers, onderdeel zouden moeten zijn van ons normale gedrag om kwetsbare groepen te beschermen.