potato chips

Deze 8 dagelijkse gewoonten zijn schadelijk voor je hoofd, waarschuwt hersenonderzoeker

Gezondheidmei 29, 9:11
De hersenen zijn het meest complexe orgaan in het lichaam, ze controleren alles wat je doet, maar toch geven we ze niet altijd de aandacht die ze verdienen.
Een gezond brein is cruciaal voor probleemoplossing, geheugen, cognitie en een goed leven naarmate je ouder wordt.
Als je je hersenen in goede conditie houdt, verklein je het risico op dementie en de ziekte van Alzheimer. Dat meldt The Sun.
Bepaalde dagelijkse routines kunnen echter een schadelijke invloed hebben op je hersenen.
Het is nu de maand van de bewustwording van hersentumoren en Brain Awareness Week begint maandag. Dus het is tijd om je hersenen wat liefde te geven.
Hier zijn 10 slechte gewoonten die velen van ons in het dagelijks leven hebben en die niet goed zijn voor onze hersenen.
Altijd op de bank
Het grootste deel van de dag zitten is niet ideaal voor zowel lichaam als hersenen.
Hana Burianová, een professor in neurowetenschappen, raadt aan om minstens 30 minuten lichte tot matige lichaamsbeweging per dag te krijgen of 15 minuten intensieve lichaamsbeweging. Ze zegt:
"Elke keer dat je sport, creëer je nieuwe hersencellen, dus het is belangrijk om in beweging te blijven. Actief zijn verhoogt je hartslag, waardoor er meer zuurstof naar de hersenen wordt gepompt. Het helpt ook bij de afgifte van hormonen, wat een uitstekende omgeving biedt voor de groei van hersencellen."
Hardlopen, zwemmen, fietsen en wandelen zijn bijzonder goed. Prof. Burianová zegt: "Combineer zowel aerobe training als krachttraining op wekelijkse basis om optimale hersengezondheid te bereiken."
Verslaafd aan junkfood
Vermijd snoep en chips.
"Ultra-verwerkte voedingsmiddelen, die veel suiker, slechte vetten en andere verbindingen bevatten, kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de hersenen. Dit omvat bewerkt vlees zoals spek en worstjes, zoute snacks, suikerhoudend voedsel zoals cakes en koekjes, frisdrank en sommige voorverpakte maaltijden. Deze bevatten veel zout, wat de bloeddruk kan verhogen," waarschuwt Prof. Burianová en gaat verder:
"Onderzoek toont aan dat een verhoogde bloeddruk in de middelbare leeftijd het risico op dementie later in het leven kan vergroten. Een hoge inname van geraffineerde suikers kan ontstekingen en oxidatieve stress bevorderen, wat hersencellen kan beschadigen. Het kan ook de regulatie van insuline beïnvloeden, wat bloedsuikeronevenwichtigheden kan veroorzaken die de stemming en het vermogen om te focussen kunnen beïnvloeden."
Houd je in plaats daarvan aan een hersenvriendelijk mediterraan dieet, rijk aan fruit en groenten, olijfolie, noten, peulvruchten en vette vis.
De club van eenzame harten
Gebrek aan menselijk contact—vooral chronische eenzaamheid—kan je hersenen flink beschadigen. Prof. Burianová zegt:
"Het is problematisch voor neurale plasticiteit, die wordt vertraagd als er geen nieuwe stimuli zijn en we niet met andere mensen of dieren omgaan. Eenzaamheid kan ook erger zijn omdat het angst en/of depressie kan veroorzaken."
Ze adviseert om elke dag met anderen te proberen te communiceren, al is het maar vluchtig. Bel of spreek af met vrienden.
Één ding tegelijk
Voel je dat je constant met veel taken jongleert en je nergens op kunt concentreren? Prof. Burianová zegt:
"Langdurig multitasken kan een gefragmenteerde geest en oppervlakkig denken veroorzaken, slechte concentratie en geheugen, vermoeidheid, angst en stress, wat allemaal leidt tot slechte hersenverwerking."
Als je je overweldigd voelt thuis of op het werk, maak dan een takenlijst en concentreer je op één ding tegelijk. Vink elke taak af zodra je deze hebt voltooid en neem pauzes om te staan of te bewegen.
Alcohol overconsumptie
Alcoholgebruik kan je algehele gezondheid beïnvloeden, inclusief je mentale gezondheid.
Prof. Burianová adviseert: "De consensus is dat zwaar en regelmatig drinken een ernstige impact heeft op de hersenen."
Alcoholgerelateerde dementie (ARBD) is een aandoening waarbij schade aan de hersenen kan leiden tot problemen met stemming, geheugen, evenwicht en empathie.
Het kan resulteren in ziekenhuisopnames met delirium na alcoholonttrekking. Deze aandoening treft echter alleen ernstige alcoholisten en kan worden behandeld met medicijnen en spraaktherapie.
Het is het beste om je aan de richtlijnen van de NHS te houden en niet meer dan 14 eenheden alcohol per week te drinken.
Energieloos
Is er iemand in je leven die al je energie wegneemt? Manipuleren ze, gaslighten ze of proberen ze je emotioneel te controleren? Zo ja, dan is het misschien tijd om een stap terug te doen, voor je hersenen.
Prof. Burianová zegt: "Gebrek aan steun van de mensen om ons heen en giftige omgevingen, zoals die met emotionele vampieren, hebben een schadelijke invloed op de hersenen."
Ze zegt dat het kan leiden tot chronische stress, angst, depressie, slecht mentaal welzijn, negatief denken, gebrek aan mentale flexibiliteit, versnelde veroudering en een aanleg voor auto-immuunziekten en burn-out.
Uitzoning
Als je iPhone waarschuwt dat je muziek te hard door je koptelefoon komt, let dan op. Prof. Burianová zegt:
"Onze zintuigen worden verwerkt en gecontroleerd door de hersenen, inclusief het gehoor. Alle akoestische informatie projecteert naar de hersenen, waar deze wordt geïnterpreteerd, dus als we onze gehoorcellen in het binnenoor beschadigen met constant harde muziek, wordt er geen informatie naar het hersennetwerk gestuurd en zullen we doofheid ervaren."
Altijd op de telefoon
Het slechtste wat je voor je hersenen kunt doen in de ochtend is een telefoon, iPad of laptop pakken om e-mails te controleren. Prof. Burianová zegt:
"De hersenen worden reactief en afgestemd op stressvolle gebeurtenissen en negativiteit, of het nu de druk van de dag is of oorlog in Europa. Laat je geest wakker worden zonder technologie. Drink een glas water, neem een douche en maak ontbijt voordat je je telefoon checkt."
Meest gelezen