Of je nu abrupt stopt met
koffie drinken of gewoon probeert je consumptie te verminderen: het beëindigen van je cafeïne-inname kan zowel korte- als langetermijneffecten op je lichaam hebben.
Er zijn veel goede redenen om door te zetten als cafeïne je energie, slaap, spijsvertering of andere aspecten van je leven beïnvloedt.
Cafeïne kan zowel hoofdpijn veroorzaken als verlichten. Regelmatige consumptie kan leiden tot een verminderde bloeddoorstroming.
Wanneer je stopt met koffie, keren de bloedvaten terug naar hun normale grootte, wat tijdelijk hoofdpijn kan veroorzaken.
Stoppen met cafeïne kan leiden tot gewichtsverlies. Hoewel zwarte koffie maar ongeveer 2 calorieën per kop bevat, kunnen toevoegingen zoals room en suiker snel oplopen.
Een gewone koffie met 2 eetlepels slagroom en 2 theelepels suiker bevat ongeveer 130 calorieën. Veel populaire koffiedranken bevatten veel meer calorieën.
Koffie stimuleert de spijsvertering, wat betekent dat het stoppen met cafeïne kan leiden tot wat onregelmatigheden op de WC. Het vervangen van cafeïne met water en vezelrijke voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, noten en volkorenproducten kan dit probleem minimaliseren.
Zonder cafeïne zullen de ochtend- en late-nachtkriebels verdwijnen, wat goed kan zijn voor je stressniveaus. Hoewel je in het begin misschien wat prikkelbaar en angstig zult zijn, zullen je stemming en stressniveaus na verloop van tijd verbeteren.
Cafeïne heeft een directe impact op je slaap-waakcyclus en kan uren in je lichaam blijven. Het uitsluiten van cafeïne vermindert de kans op slaapstoornissen en helpt je lichaam beter te herkennen wanneer het tijd is om te slapen.
Als stimulant kan cafeïne ervoor zorgen dat je je in de eerste dagen na het stoppen wat energieloos voelt. Ontwenningsverschijnselen zoals verminderde alertheid en mentale fogginess kunnen optreden.
Het stoppen met koffie betekent ook het vaarwel zeggen tegen koffievlekken op je tanden, wat geweldig nieuws is voor je glimlach.
Koffie en frisdrank worden door de American Dental Association beschouwd als enkele van de meest schadelijke voedingsmiddelen voor je tanden, aangezien beide de glazuur kunnen aantasten.