gettyimages 2171052861 1

Dit onverwachte ingrediënt kan je leven verlengen

Gezondheid09 okt , 21:12
Als je regelmatig hete pepers op je bord hebt liggen zou je volgens recent onderzoek wel eens een langer en gezonder leven kunnen leiden.
De vurige pepers blijken namelijk niet alleen je smaakpapillen op te warmen, maar mogelijk ook je levensverwachting te verlengen. Het onderzoek suggereert dat liefhebbers van pittig eten een lagere kans hebben om te overlijden aan hartziekten en kanker.
Wetenschappers hebben gekeken naar maar liefst 4.729 studies wereldwijd om te ontdekken wat deze vurige smaakmakers voor de gezondheid kunnen betekenen.
Bo Xu, onderzoeker en chilipeperfan, legt uit dat capsaïcine – het stofje dat voor de pittige smaak zorgt – een aantal indrukwekkende gezondheidsvoordelen kan hebben.
"Capsaïcine, de belangrijkste stof in hete pepers die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak, heeft veel potentiële gezondheidsvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan ontstekingsremmende, antioxidante, kankerbestrijdende en bloedglucoseregulerende eigenschappen."
Niet alleen de smaakmakers in de keuken dus, maar ook de dokters kunnen er mogelijk nog wat van leren.
De wetenschappers hebben ook hun eigen studie opgezet en de gegevens van meer dan 570.000 mensen uit onder andere de Verenigde Staten en Italië bestudeerd. De resultaten zijn opmerkelijk.
Mensen die vaak hete pepers eten, hebben 26 procent minder kans om te sterven aan hart- en vaatziekten, 23 procent minder kans op overlijden door kanker en zelfs 25 procent minder kans op vroegtijdig overlijden in het algemeen. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn.
"De bevindingen zijn erg verrassend," aldus Xu. "Ze laten mogelijk een significant positief gezondheidsvoordeel zien voor de mensen die vaak hete pepers consumeren."
Toch blijft de precieze reden waarom deze vurige vrienden zo goed voor je kunnen zijn nog in mysterie gehuld. "Onze studie kan deze belangrijke vraag helaas niet precies beantwoorden," zegt Xu.
Wellicht heeft capsaïcine hier iets mee te maken, maar daarvoor is meer onderzoek nodig. Wat duidelijk is, is dat pittig eten zeker het proberen waard is, zelfs als het soms voelt alsof je mond in brand staat.