file 12

Gemeenten eisen actie tegen opgevoerde fatbikes: "levensgevaarlijk"

Gezondheid18 jun , 14:56
Steeds vaker zien we ze: stoere venten en vrouwen die op hun dikke banden door de stad crossen. Fatbikes zijn populair, maar niet zonder controverse.
Gemeenten en organisaties in heel Nederland maken zich zorgen over de veiligheid van deze snelle fietsen en willen actie ondernemen.
Vandaag sturen vijftig gemeenten, de Fietsersbond, de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, VeiligheidNL en Artsen Voor Veilig Fietsen een petitie naar de Tweede Kamer. Ze eisen strengere maatregelen om het aantal ongelukken met deze snelle fietsen terug te dringen.
In de petitie dringen de organisaties aan op een verbod op de verkoop van opgevoerde fatbikes. Ook willen ze een minimumleeftijd invoeren voor het besturen van deze fietsen.
"Uit recente cijfers van VeiligheidNL blijkt dat het in meer dan de helft van de slachtoffers van ongelukken met fatbikes gaat om kinderen tussen de 10 en 14 jaar," aldus de ondertekenaars. "Een kwart van deze kinderen belandt met hersenletsel op de spoedeisende hulp."
De oproep komt niet onverwachts. Afgelopen weekend werden in Breda twee jonge meisjes op een fatbike gewond bij een aanrijding met een auto. De meisjes, 8 en 13 jaar oud, raakten ernstig gewond. Ook eerdere incidenten met fatbikes zorgden voor onrust. Zo botste in Amsterdam een fatbiker op een voetganger, met ernstige gevolgen.
De petitie is een nieuwe stap in de discussie over de veiligheid van fatbikes. Demissionair minister Harbers presenteerde eind maart al een plan om het opvoeren van elektrische fietsen, waaronder fatbikes, tegen te gaan. De ondertekenaars van de petitie noemen dat "een goede eerste stap", maar vinden dat er meer nodig is.
Naast het verbod op de verkoop van opgevoerde fatbikes en de invoering van een minimumleeftijd, willen de organisaties dat de politie strenger gaat handhaven op de regels rondom fatbikes. Ook willen ze meer voorlichting over de gevaren van deze fietsen, met name gericht op jongeren.
De Tweede Kamer zal de petitie de komende weken bespreken. Het is nog onduidelijk of er concrete maatregelen zullen worden genomen.