file 61

Goedkope deals, verborgen gevaren: wat Chinese webshops proberen te verzwijgen

Gezondheid08 jul , 14:46
Online winkelen kan gepaard gaan met onvoorziene risico's. En dan voornamelijk op Chinese websites als Temu en Shein, die je vaak lokken met waanzinnige prijzen. Lijkt het te mooi om waard te zijn? Dan is het dat waarschijnlijk ook.
Volgens marktonderzoeksbureau GfK gaven Nederlanders in het eerste kwartaal van dit jaar maar liefst 100 miljoen euro uit aan Chinese webshops. Dat is niet misselijk! Maar voordat je je volgende koopjesjacht opent, is het goed om even stil te staan bij de mogelijke risico’s.
Bestellen bij webwinkels buiten Europa is als het openen van een mysterieuze schatkist: je weet nooit precies wat je krijgt. Waarom? Omdat deze webshops niet altijd voldoen aan de strenge Europese wetgeving. En dat kan gevaarlijk zijn.
Femke Affourtit van Waarzitwatin legt uit: "Denk aan schadelijke stoffen in kleding, cosmetica of speelgoed." Om je kleding en accessoires in topconditie te houden, gebruiken fabrikanten vaak allerlei chemische stoffen.
De meeste daarvan zijn ongevaarlijk, maar er zijn uitzonderingen. Voorbeelden hiervan zijn dubieuze kleurstoffen, zware metalen, weekmakers en PFAS.
Strikt verboden
Wil je het risico op een ongewenst chemisch experiment minimaliseren? Shop dan bij Europese webshops. Hier gelden strenge regels voor wat wel en niet in je kleding mag zitten.
In Europa zijn bepaalde azo-kleurstoffen en zware metalen strikt verboden, en weekmakers mogen alleen in minuscule hoeveelheden aanwezig zijn. PFAS, zoals PFOA en PFOS, zijn helemaal taboe in kleding en accessoires.
Daarnaast zijn er ethische problemen met sommige Chinese webshops. SHEIN kwam bijvoorbeeld eerder in opspraak vanwege het uitbuiten van werknemers. Een Zwitserse organisatie noemde het zelfs “moderne slavernij”. Tja, dat zet het koopjesdrang van de Nederland toch net in een ander daglicht.
Belangrijk detail: bij Europese webshops moet je op je hoede zijn voor dropshipping. Soms denk je misschien dat je bij een lokale webshop koopt, maar komt je bestelling rechtstreeks van een fabriek of groothandel aan de andere kant van de wereld.
Dit kan betekenen dat de producten niet aan de Europese eisen voldoen. Dropshipping herken je vaak aan een lange levertijd en vage retour- en garantiebeleid. Lees altijd de reviews en gebruik image.google.nl om de webshopfoto’s te controleren.