Nederlanders hebben de afgelopen twintig jaar de apotheekdeur platgelopen voor antidepressiva. Toch komen we bij lange na niet als depressiefste uit de race, dus waar in Europa slikken ze zich dan wel een ongeluk?
Volgens het laatste rapport van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) uit 2023, dat het gebruik van antidepressiva in 16 Europese landen monitorde, is er in elk land sprake van een flinke toename.
Gemiddeld ligt de stijging op een indrukwekkende 147%. Ijsland spant daarbij de kroon: daar wordt er maar liefst 153 dagelijkse doses antidepressiva per 1000 inwoners geslikt.
In Portugal (131 per 1000), het Verenigd Koninkrijk (108 per 1000) en Zweden (105 per 1000) is het ook 'n groot pillenfestijn. En dan zijn er de landen waarvan we vaak denken dat het leven er wat grauwer uitziet – Tsjechië, Slowakije en Hongarije – maar daar blijven de mensen juist opvallend kalm wat betreft medicatiegebruik.
Wij Nederlanders staan met onze 47 doses per duizend inwoners op een bescheiden vierde plek van landen waar het minst geslikt wordt.
Natuurlijk zou de situatie er heel anders uitzien als we recreatieve drugs ook in de mix zouden gooien. Dan scoren we misschien ineens weer hoger – maar dat is een heel andere discussie.
Gelukkige mensen slikken het meest
De Scandinavische landen staan bekend als de meest gelukkige mensen op aarde. Ze houden de topposities in de World Happiness Index stevig in handen, maar opvallend genoeg staan ze ook bovenaan de lijstjes van landen met de meeste depressieve mensen.
In IJsland bijvoorbeeld, stelt maar liefst 15,6% van de bevolking aan een chronische depressie te lijden, terwijl dat in Nederland slechts 8,3% is. Dus, hoe verklaar je deze gelukkige-depressie paradox?
In de eerste plaats komt dit door de verschillende manieren waarop je ‘geluk’ kunt uitleggen. Scandinavische landen scoren hoog in de World Happiness Index omdat ze veel vertrouwen hebben in de overheid en in elkaar.
Vertrouwen in de overheid klinkt fantastisch, maar het zorgt er helaas niet voor dat de zon elke dag schijnt in je persoonlijke leven. Daar draait het echte geluk om, en daar lijkt het mis te gaan.
Verder is scheiden zo ongeveer een Scandinavische hobby: meer scheidingen betekent
meer depressies. Tot slot hebben de onderzoekers ontdekt dat de ‘melancholische volksaard’ van Scandinaviërs ook een rol speelt in het hoge gebruik van antidepressiva.