gettyimages 971550326 1

Jaarlijks 1300 Nederlanders vroegtijdig overleden door koken op gas

Gezondheid28 okt , 14:32
Jaarlijks overlijden zo’n 1300 Nederlanders vroegtijdig door de schadelijke effecten van koken op gas, blijkt uit recent onderzoek van de Spaanse Jaume I-universiteit.
De onderzoekers stellen dat fijnstof en stikstofdioxide – stoffen die vrijkomen bij gasverbranding – in de lucht terechtkomen en schadelijk zijn voor de gezondheid.
Vooral in Europese landen waar veel huishoudens koken op gas, zoals Nederland, Italië en Roemenië, verkorten mensen hierdoor hun levensverwachting.
Volgens hoofdonderzoeker Delgado-Saborit leven mensen die op gas koken gemiddeld bijna twee jaar korter. “Het probleem is veel groter dan we dachten,” zegt hij.
In heel Europa leidt het gebruik van gasfornuizen jaarlijks naar schatting tot bijna 40.000 vroegtijdige sterfgevallen. Het onderzoek van de universiteit wijst uit dat naast volwassenen ook kinderen risico lopen: zo zouden meer dan 70.000 kinderen in Nederland astmasymptomen ontwikkelen door koken op gas.
Het langdurig inademen van de verbrandingsgassen en slechte ventilatie in keukens blijken belangrijke factoren te zijn. Onderzoeksinstituut TNO benadrukte eerder al dat de luchtkwaliteit in keukens met een gasfornuis aanzienlijk slechter is dan in keukens waar elektrisch wordt gekookt.
Volgens onderzoek van TNO vorig jaar, uitgevoerd in bijna 250 huishoudens, wordt bij een kwart van de huishoudens de grenswaarde voor stikstofdioxide overschreden, zoals vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie.
De schadelijke uitstoot in keukens komt voor TNO-onderzoeker Piet Jacobs niet als een verrassing. Hij geeft aan dat Nederland van oudsher een “gasland” is, met uitgebreide gasinfrastructuur die dateert uit de tijd dat aardgas werd ontdekt.
“Eigenlijk is het heel raar dat mensen nog op gas koken, want het is gewoon open vuur zonder afvoer. Je gaat ook niet een barbecue binnen zetten, met koken doen we dat wel omdat we het gewend zijn,” aldus Jacobs.
Voor mensen die niet direct de overstap kunnen maken naar elektrisch koken, is er volgens TNO een simpele maatregel: de afzuigkap altijd aanzetten, zelfs wanneer alleen water wordt gekookt. “Ook dan komen er verbrandingsgassen vrij. Met een afzuigkap kan je die gassen afvoeren,” adviseert TNO.