Groot-Brittannië denkt een oplossing te hebben voor de wereldwijde werkloosheidscrisis:
afslankinjecties. Premier Keir Starmer verklaarde dat medicijnen zoals
Ozempic en Wegovy 'erg belangrijk' kunnen zijn voor de
economie van het land, vooral omdat ze mensen helpen om af te vallen en terug aan het werk te gaan.
Starmer benadrukte dat het gebruik van deze medicijnen niet alleen mensen zou ondersteunen die willen of moeten afvallen, maar ook een positieve impact zou hebben op het herstel van de economie. Minister van Volksgezondheid Wes Streeting deelde die visie en schreef in een opiniestuk dat 'onze uitdijende taille' de economie remt.
Hij betoogde dat afslankinjecties zouden kunnen helpen de werklozen weer aan een baan te helpen. “Obesitas zorgt ervoor dat mensen gemiddeld vier extra ziektedagen per jaar opnemen, en velen worden zelfs helemaal uit het arbeidsproces gedwongen,” legde Streeting uit.
Bekijk ook: 'Illegale handelaar probeert Ozempic aan te smeren bij Alberto'
De Britse regering start daarom een vijfjarig proefprogramma met het afslankmedicijn Mounjaro (tirzepatide) onder 3.000 deelnemers, in samenwerking met farmaceutisch reus Lilly. Ze willen onderzoeken of het gebruik van dit medicijn niet alleen obesitasgerelateerde complicaties vermindert, maar ook werkloosheid terugdringt en de druk op publieke gezondheidsdiensten verlicht.
Op dit moment zijn zo’n 11 miljoen Britten werkloos, wat neerkomt op een kwart van de bevolking op arbeidsleeftijd. Wereldwijd zijn dat er zelfs 402 miljoen. Toch is het nog onduidelijk hoeveel van deze werklozen daadwerkelijk niet kunnen werken door obesitasgerelateerde aandoeningen.
Het blijft ook de vraag of deze afslankinjecties vooral nuttig zijn voor mensen die kampen met werkloosheid door gezondheidsproblemen, of dat ze ook zullen helpen bij het vinden van een baan door mogelijk minder vooroordelen tijdens sollicitatiegesprekken.
Bekijk ook: 'Ozempic-rel blijft de gemoederen bezighouden'
Naast obesitas blijven er echter andere factoren waar werklozen tegenaan lopen. Zo blijft het aanbod van beschikbare banen een groot probleem. Een recent rapport van Korn Ferry wijst erop dat automatisering door kunstmatige intelligentie (AI) een groeiend aantal banen wegneemt.
Bedrijven zoals Cisco en Microsoft hebben onlangs veel werknemers ontslagen en AI als reden gegeven. Zelfs in tijden van afnemende inflatie blijven veel werkgevers voorzichtig met het terugbrengen van banen, omdat ze verwachten dat technologie de efficiëntie zal verhogen.
Veel jonge mensen, vooral de zogeheten NEETs (Not in Education, Employment, or Training), hebben de hoop al opgegeven om in deze uitdagende tijden werk te vinden, ondanks de optimistische plannen van de regering.