De gevaren van pesticiden worden steeds duidelijker, en nieuw onderzoek uit de Amerikaanse staat Arizona legt een verontrustende link met doodgeboortes.
Hoewel de risico’s van pesticiden op
zwangere vrouwen al tientallen jaren onderzocht worden, blijkt nu dat deze chemische stoffen een nog grotere impact kunnen hebben dan eerder gedacht.
In 2007 bleek al uit een grootschalige studie, gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Nature, dat ongeboren kinderen extra kwetsbaar zijn voor de effecten van landbouwgif.
In dat onderzoek werden meer dan 500.000 geboortes in Californië tussen 1997 en 2011 geanalyseerd. Vrouwen die tijdens hun zwangerschap vaker met pesticiden in aanraking kwamen, liepen vijf tot negen procent meer kans op complicaties.
Een recent onderzoek van de University of Arizona College of Public Health heeft deze bevindingen verder uitgebreid. Onderzoekers analyseerden meer dan een miljoen geboortes en ruim 2000 doodgeboortes in Arizona.
Vrouwen die in de buurt van bespoten landbouwgebieden woonden hadden een verhoogd risico op een doodgeboorte, zo blijkt uit onderzoek naar 27 verschillende pesticiden.
Blootstelling aan deze stoffen in de drie maanden vóór de conceptie en tijdens het eerste trimester bleek een significant verband te hebben met deze uitkomst.
Niet alle pesticiden bleken even schadelijk. De zogenaamde organofosforverbindingen, waaronder het veelbesproken glyfosaat, vormden het grootste risico in de periode voorafgaand aan de zwangerschap.
Ook andere middelen als zeta-cypermetrine die in de Europese Unie inmiddels verboden zijn, toonden een duidelijk verband met doodgeboortes. In het eerste trimester bleek vooral het insecticide acefaat gevaarlijk.
Vrouwen die in de buurt woonden van velden waar dit middel werd gebruikt, hadden een twee keer zo grote kans op een doodgeboren kind. Hoewel acefaat in de Verenigde Staten nog steeds wordt gebruikt, is het in de EU verboden.
De reden waarom pesticiden zo’n groot risico vormen voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen, ligt in hun werking. Deze gifstoffen zijn ontworpen om het zenuwstelsel van insecten aan te vallen, wat hen dodelijk treft.
Voor een zich ontwikkelende foetus, waarvan het zenuwstelsel zich razendsnel ontwikkelt, kan contact met pesticiden dat cruciale proces verstoren.