cassidy rowell xcmtmslyzmo unsplash 1

Ozempic veroorzaakt onverwachte zwangerschappen

Gezondheidjul 09, 10:41
De afslankmedicijnen Ozempic en Wegovy, populair voor de behandeling van overgewicht en diabetes, brengen onverwachte neveneffecten met zich mee.
Vrouwen melden namelijk zwangerschappen na het gebruik van deze medicijnen, ook als ze anticonceptie gebruikten.
Op sociale media circuleren verhalen over ‘Ozempic-baby’s’. Vrouwen geven aan dat ze zwanger werden tijdens het gebruik van Ozempic of Wegovy, zelfs wanneer ze anticonceptie zoals de pil gebruikten. Sommige vrouwen die eerder als onvruchtbaar werden beschouwd, zijn nu zwanger.
GLP-1-agonisten zoals semaglutide en tirzepatide imiteren het hormoon glucagon-like peptide 1 (GLP-1), dat een vol gevoel na het eten veroorzaakt en helpt bij gewichtsverlies.
Deze medicijnen beïnvloeden echter meer dan alleen de eetlust; ze hebben ook invloed op het metabolisme en mogelijk op het voortplantingssysteem.
Overgewicht kan de menstruatiecyclus verstoren. Als GLP-1-medicijnen gewichtsverlies bevorderen, kan dit leiden tot het herstel van de ovulatie, wat kan verklaren waarom sommige vrouwen onverwacht zwanger worden.
"Het vrouwelijke voortplantingssysteem reageert sterk op veranderingen in de stofwisseling," zegt celbioloog Nicole Templeman.
Vrouwen melden zelfs zwangerschappen ondanks het gebruik van de anticonceptiepil. Tirzepatide kan de absorptie van de pil beïnvloeden, waardoor deze minder effectief is.
Farmacoloog Jessica Skelley benadrukt het risico: "Als er niet genoeg van het anticonceptiemiddel in je lichaam is, werkt het niet."
Invloed op andere hormonen
GLP-1-agonisten beïnvloeden ook andere hormonen. Onderzoek bij ratten toont aan dat GLP-1 de productie van luteïniserend hormoon (LH) verhoogt, wat de ovulatie stimuleert.
Hoewel deze bevindingen bij ratten niet direct naar mensen kunnen worden vertaald, zijn de voortplantingscycli vergelijkbaar, wat de resultaten relevant maakt.
Er is meer onderzoek nodig om de invloed van GLP-1-agonisten op vruchtbaarheid en zwangerschap volledig te begrijpen. "We hebben bijna geen gegevens over hoe GLP-1’s invloed hebben op vruchtbaarheid en zwangerschap," zegt endocrinoloog Beverly Tchang.
Het toenemende gebruik van deze medicijnen door jonge vrouwen maakt het essentieel om de mogelijke risico’s in kaart te brengen.
Wetenschappers wachten op meer gegevens om de exacte effecten van GLP-1-agonisten op de vruchtbaarheid vast te stellen. Tot die tijd wordt vrouwen die deze medicijnen gebruiken aangeraden extra voorzichtig te zijn met hun anticonceptie.
Meest gelezen