ozempic recept

'Ozempic-recepten mogen niet langer zomaar uitgeschreven worden'

Gezondheidjun 24, 21:41
Artsen in Denemarken moeten het aantal verpakkingen van het diabetesmedicijn Ozempic dat patiënten kunnen afhalen gaan beperken. Dit adviseerde de Deense Autoriteit voor Patiëntveiligheid op maandag.
Ze zijn bezorgd dat sommige patiënten een grotere voorraad verzamelen dan nodig is. In Noorwegen worden de regels rondom het gebruik van Ozempic daarom al aangescherpt.
Artsen moeten voor elke individuele patiënt een vergoeding aanvragen, in plaats van automatische dekking voor alle gebruikers.
De vraag naar Ozempic is enorm gestegen. Sommige mensen gebruiken het namelijk voor gewichtsverlies omdat het dezelfde werkzame stof bevat als Novo's populaire obesitasmedicijn Wegovy.
Zowel Novo als de Amerikaanse concurrent Eli Lilly kunnen de vraag naar hun afslank- en diabetesmedicatie nauwelijks bijbenen door de populariteit van deze medicijnen.
De Deense autoriteit dringt er bij artsen op aan dat sommige patiënten mogelijk meer Ozempic verzamelen dan nodig is, mogelijk met het oog op doorverkoop.
"In de gevallen die we hebben beoordeeld, is Ozempic voorgeschreven voor de relevante indicatie volgens de aanbevelingen van de Deense Gezondheidsautoriteit," aldus de Autoriteit voor Patiëntveiligheid.
"Echter, de voorschrijvende artsen waren zich niet altijd voldoende bewust dat het medicijn interessant kon zijn voor anderen dan de patiënt."
Denemarken moedigt artsen aan om op elk recept specifiek te vermelden hoeveel Ozempic patiënten bij de apotheek kunnen ophalen en hoe vaak binnen een bepaalde periode. Dit moet helpen om de accumulatie van overtollige voorraad te voorkomen.
In Noorwegen zal vanaf 1 juli voor elke patiënt individueel een vergoeding moeten worden aangevraagd. Dit is één van de maatregelen die betere toegang tot de medicatie moeten garanderen voor de patiënten die het het meest nodig hebben, aldus de Noorse Medische Producten Autoriteit.
In mei heeft het Deense Geneesmiddelenagentschap artsen opgedragen om vanaf november goedkopere medicijnen voor te schrijven aan patiënten met type 2 diabetes, voordat ze Ozempic en vergelijkbare GLP-1-medicijnen mogen voorschrijven.
Meest gelezen