file 24

Steeds minder kinderen gevaccineerd tegen deze ziektes

Gezondheid20 jun , 11:28
Het percentage kinderen in Nederland dat op tijd is gevaccineerd is opnieuw gedaald. Dit blijkt uit de jaarrapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De daling is het meest zorgwekkend in de grote steden, met Rotterdam als lage uitschieter. De staatssecretaris van Volksgezondheid noemt de trend zorgelijk en benadrukt het belang van vaccinatie om ernstige ziektes te voorkomen.
Het RIVM analyseerde de vaccinatiegraad van kinderen tussen de 9 en 13 jaar. Voor zowel de DTP-prik (difterie, tetanus, polio) als de BMR-prik (bof, mazelen, rodehond) daalde het percentage gevaccineerde kinderen ten opzichte van 2022.
Van de DTP-prik heeft nu 78,2% de prik gehaald, terwijl dat in 2022 nog 81,1% was. Voor de BMR-prik daalde het percentage van 81,2% naar 78,5%.
De daling is het meest fors in de grote steden. Rotterdam spant de kroon met een vaccinatiegraad van slechts 74,6% voor baby's die alle basisvaccinaties hebben moeten krijgen. In de rest van Nederland is dat 83,1%. Ook onder schoolgaande kinderen in Rotterdam is het percentage gevaccineerde kinderen lager dan landelijk.
Vaccinatiegraad onder baby's
Ondanks de dalende trend bij oudere kinderen, is er wel een lichtpuntje bij de allerkleinsten. De vaccinatiegraad onder baby's en peuters voor de BMR-prik en de meningokokkenziekte vaccinatie is in 2023 ten opzichte van 2022 stabiel gebleven of zelfs iets gestegen.
Het RIVM noemt dit een "positieve ontwikkeling", maar benadrukt dat ook hier een vaccinatiegraad van 90% of meer gewenst is.
De teruglopende vaccinatiegraad baart zorgen bij zowel het RIVM als de staatssecretaris. "Een hoge vaccinatiegraad is belangrijk om mensen tegen ernstige ziektes te kunnen blijven beschermen en om uitbraken van deze ziektes te voorkomen", aldus het RIVM.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert een vaccinatiegraad van minimaal 90%, terwijl het RIVM voor Nederland een streefpercentage van 95% hanteert.
Uit een peiling van het RIVM onder ouders blijkt dat iets minder ouders van kinderen tussen de 9 en 13 jaar positief staan tegenover vaccineren dan in 2022.
Het beeld over vaccinatie bij ouders van jongere kinderen is het afgelopen jaar echter nauwelijks veranderd. De meeste ouders blijven ondanks de dalende vaccinatiegraad positief over vaccineren.
Het RIVM en de staatssecretaris dringen er bij alle ouders op aan om hun kinderen te laten vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Vaccinatie is de beste manier om kinderen te beschermen tegen ernstige infectieziekten.