file 43

Tandarts waarschuwt: mondproblemen verhogen kans op hersenaandoening

Gezondheidjun 24, 14:35
Mensen met mond-gezondheidsproblemen kunnen twee keer zoveel kans hebben op het ontwikkelen van ernstige aandoeningen zoals dementie, en experts dringen erop aan dat deze mensen actie moeten ondernemen.
Een tandheelkundig expert heeft een 'enorme' belangrijke tip gegeven die een cruciale factor zou kunnen zijn in het voorkomen van dementie.
Sprekend op de Zoe health podcast, legde Dr. Alp Kantarci uit dat studies hebben aangetoond dat mensen met mondziekten een aanzienlijk verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van Alzheimer en andere neurodegeneratieve ziekten.
Dr. Kantarci zei dat wetenschappelijke studies, waaraan honderdduizenden mensen deelnamen, een zeer sterke link hebben aangetoond tussen aandoeningen zoals tandvleesontsteking en hersenziekten.
Dr. Kantarci legde uit: "We weten dat mondziekten of parodontale ziekten specifiek het risico op Alzheimer of neurodegeneratieve ziekten kunnen verhogen met ongeveer 1,5 tot twee keer. Dementie verhoogt dit risico ongeveer twee keer. En de kans op Alzheimer kan met ongeveer 1,2 tot 1,5 keer toenemen."
De CEO van Zoe, Jonathan Wolf, was verbaasd over deze cijfers en zei: "Dat is enorm. Dus om er zeker van te zijn dat ik het begrijp, zeg je dat je de kans op dementie verdubbelt als je mondziekte hebt in vergelijking met wanneer je dat niet hebt."
Dr. Kantarci benadrukte ook dat het omgekeerde waar is: mensen met dementie hebben ook meer kans op slechte mondgezondheid.
Hij legde uit: "Het omgekeerde is ook waar. Het hebben van de ziekte van Alzheimer kan ook je kans op het krijgen van tandvleesontsteking met ongeveer 1,5 tot 2 keer verhogen. Het is dus een tweerichtings- of bidirectionele link tussen deze twee, wat suggereert dat mondgezondheid van cruciaal belang is."
Jonathan Wolf reageerde: "Het is niet alleen zo dat iemand met dementie een slechtere mondgezondheid heeft, maar jij denkt dat slechte mondgezondheid dit kan veroorzaken? En ik weet dat je interventiestudies doet, maar we weten allemaal dat dit lang duurt."
Mensen wordt aangeraden om niet alleen regelmatig hun tanden te poetsen en te flossen, maar ook om regelmatig tandheelkundige controles te ondergaan om de risico's op ernstige gezondheidsproblemen te verminderen.
Meest gelezen