Negen baby's zijn sinds november 2023
overleden aan kinkhoest en het getal blijft stijgen, zo meldt de UK Health Security Agency.
In mei waren er 2.591 bevestigde gevallen in Engeland, met een totaal van 7.599 sinds januari. Experts maken zich zorgen dat dit een bijzonder zwaar jaar is voor de bacteriële infectie, die vooral gevaarlijk is voor jonge baby's. Ze dringen aan op vaccinaties voor zwangere vrouwen en kinderen.
De laatste piek was in 2016, met ongeveer 5.945 gevallen. Kinkhoest, ook wel bekend als de 100-dagenhoest of pertussis, is een infectie die de longen aantast en langdurige hoestbuien veroorzaakt.
Meer dan de helft van de gevallen van januari tot mei betrof mensen ouder dan 14 jaar, die doorgaans milde symptomen vertonen. Echter, 262 gevallen waren bij baby's onder de drie maanden, die het grootste risico lopen op complicaties en overlijden.
Niet alleen in Engeland stijgen de gevallen van kinkhoest, ook in Nederland en omringende landen. Dit is een cyclisch verschijnsel, met pieken om de drie tot vijf jaar. De laatste piek was in 2016, en er was een grote uitbraak in 2012 met meer dan 9.000 gevallen.
Dokter Mary Ramsay, directeur immunisatie van de UKHSA, zegt: "Het is nog nooit zo belangrijk geweest dat vrouwen zich op de juiste manier laten vaccineren tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen krijgen de kinkhoestvaccinatie aangeboden in elke zwangerschap, idealiter tussen de 20 en 32 weken."
"Dit biedt bescherming aan hun baby in de baarmoeder, zodat zij beschermd zijn vanaf de geboorte, wanneer ze het meest kwetsbaar zijn en voordat ze hun eigen vaccins kunnen krijgen."
Wat zijn de symptomen van kinkhoest?
De eerste tekenen van kinkhoest lijken op een verkoudheid, met een loopneus en keelpijn. Na ongeveer een week kan de infectie zich ontwikkelen tot hoestbuien die enkele minuten duren en meestal 's nachts erger zijn.
Bij jonge baby's kan ook een kenmerkend "whoep"-geluid hoorbaar zijn of hebben ze moeite met ademhalen na een hoestbui, maar dit is niet altijd het geval, waardoor kinkhoest moeilijk te herkennen kan zijn.