Het aantal kinkhoest gevallen in Nederland is zorgwekkend hoog. In 2024 zijn al vijf baby's overleden aan de besmettelijke ziekte.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat er de afgelopen twee weken 1200 nieuwe besmettingen zijn geregistreerd, waarvan 50 bij baby's.
Hoewel het aantal besmettingen in de meeste leeftijdsgroepen de afgelopen weken iets afneemt, is de daling bij baby's "minder duidelijk", aldus het RIVM.
In totaal zijn er dit jaar al bijna 13.000 kinkhoest gevallen gemeld, het hoogste aantal in twaalf jaar. Van de besmette baby's belandt meer dan de helft in het ziekenhuis.
Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor jonge kinderen. De hoestbuien kunnen zo hevig zijn dat ze moeite hebben met ademhalen en eten. In sommige gevallen kan kinkhoest leiden tot longontsteking, hersenbeschadiging of zelfs de dood.
"Het vele hoesten zorgt ook voor een gebrek aan zuurstof. Hierdoor kan er een hersenbeschadiging ontstaan”, legt het RIVM verder uit.
Vaccinatie is de beste manier om je kind tegen kinkhoest te beschermen. Baby's kunnen al gevaccineerd worden vanaf 9 weken oud. Ook zwangere vrouwen kunnen zich laten vaccineren tijdens de zwangerschap, wat hun baby de eerste maanden beschermt.
Oproep tot vaccinatie
Het RIVM benadrukt het belang van vaccinatie. Van de baby's tot twee maanden oud die kinkhoest krijgen, had 90% van de moeders de vaccinatie tijdens de zwangerschap niet gehaald.
Van de baby's tussen de drie en elf maanden die besmet raken, was 81% niet of niet volledig gevaccineerd volgens het schema.
"Vaccinatie is veilig en effectief", aldus het RIVM. "Het is belangrijk dat alle ouders hun kinderen laten vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Zo kunnen we samen deze ernstige ziekte voorkomen."
Symptomen van kinkhoest:
- Hoestbuien die tot vijf minuten kunnen aanhouden
- Kokhalzen en braken na een hoestbui
- Snelle ademhaling
- Gierend geluid bij het inademen
- Blauwe verkleuring van de neus en mond
Heeft uw kind deze symptomen? Neem dan contact op met uw huisarts.