Het aantal Covid-besmettingen in Nederland vertoont de laatste weken een licht stijgende trend. Ook het aantal patiënten met Covid dat in het ziekenhuis wordt opgenomen, neemt toe.
Infectioloog Chantal Rovers van het Radboudumc in Nijmegen benadrukt dat deze toename geen reden is voor paniek, maar wel voor waakzaamheid.
"Het is belangrijk dat we ons realiseren dat corona er nog steeds is," zegt ze. "En dat we het virus niet zomaar mogen verspreiden, zeker niet naar mensen met een kwetsbare gezondheid."
Om aandacht te vragen voor de stijgende besmettingscijfers, deelde Rovers op Twitter/X een grafiek van de RIVM-Infectieradar. Deze grafiek toont het percentage mensen met luchtwegklachten.
Dit percentage ligt momenteel rond de 5 procent, terwijl dat een maand geleden nog onder de 3 procent was. Begin dit jaar was het percentage zelfs 10 procent. Van de mensen met luchtwegklachten test nu zo'n 10 procent positief op Covid.
De oproep van Rovers leidde op X tot discussies. Sommige mensen vrezen een nieuwe golf, terwijl anderen de cijfers relativeren. Rovers benadrukt dat het te vroeg is om te zeggen of de stijging een voorbode is van een nieuwe piek. "We zien de aantallen wel in andere landen toenemen," zegt ze.
"Dit komt onder meer doordat de afweer van mensen afneemt doordat het alweer een tijdje geleden is dat ze gevaccineerd zijn of besmet waren. Ook zijn er nieuwe subvarianten in omloop. Die leiden, zover we weten, niet tot ernstigere klachten, maar ons afweersysteem herkent ze minder goed." Beschermen van kwetsbare mensen
Om de kwetsbaren te beschermen en verdere verspreiding van het virus te voorkomen, roept Rovers mensen op om verschillende maatregelen in acht te nemen. "Blijf thuis als je ziek bent," benadrukt ze. "En houd afstand in drukke ruimtes."
Daarnaast is het volgens haar belangrijk om te blijven testen bij klachten. "Zelfs een milde verkoudheid kan Covid zijn," waarschuwt ze. "Door te testen weet je of je anderen kunt besmetten."
In het najaar staat een nieuwe vaccinatieronde gepland voor 60-plussers en mensen met een kwetsbare gezondheid. Of die op tijd komt, is onduidelijk.
"Er is geen duidelijkheid of een tussentijdse booster, zoals in Amerika gebeurt, beter is," zegt Rovers. "Maar in het najaar zien we telkens een grotere piek. Dan is het zeker raadzaam om je te laten vaccineren."