Blozen is een verschijnsel dat wetenschappers al jarenlang fascineert. Veel onderzoeken zijn uitgevoerd om deze emotionele reactie van mensen te begrijpen.
Al in 1872 beschreef de beroemde Britse natuuronderzoeker Charles Darwin blozen als "de meest bijzondere en meest menselijke van alle uitdrukkingen".
Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam wilden meer inzicht krijgen en voerden experimenten uit bij vooral jonge vrouwen tussen de 16 en 20 jaar om de wetenschap achter dit fenomeen te achterhalen.
Er zijn twee belangrijke theorieën over waarom we blozen. De eerste theorie - ondersteund door Darwin - stelt dat onze wangen rood worden als we nadenken over hoe we eruitzien voor anderen of uit angst voor hun oordeel.
De tweede theorie houdt geen rekening met de mening van anderen en zegt dat blozen simpelweg komt door het gevoel dat je bekeken wordt.
Dr. Milica Nikolic, psycholoog en hoofdauteur van de
studie, vroeg zich af: "Komt het doordat je je blootgesteld voelt en het middelpunt van de aandacht bent? Of is het complexer en begint je na te denken over hoe je eruitziet voor anderen?"
Elke vrijwilliger werd uitgenodigd in het laboratorium en gevraagd om karaoke te zingen voor de camera. Ze moesten liedjes zingen zoals Let It Go, Hello van Adele, All I Want For Christmas Is You van Mariah Carey en All The Things She Said van t.A.T.u. Deze liedjes zijn relatief moeilijk te zingen en zouden hen meer in verlegenheid brengen.
Enkele dagen later werden de vrijwilligers opnieuw uitgenodigd in het laboratorium en moesten ze hun optredens bekijken terwijl ze in een hersenscanner lagen.
Alle vrijwilligers kregen tegelijkertijd alle video's te zien. Toen hen werd verteld dat iedereen hun optreden tegelijk bekeek, nam hun schaamte toe en werden hun wangen warmer.
De vrijwilligers bloosden meer terwijl ze naar hun eigen video's keken dan naar die van anderen.
“Blozen kan eenvoudigweg ontstaan doordat je je blootgesteld voelt,” zei Nikolic. “In dat korte moment denk je misschien niet na over hoe je eruitziet, enzovoort. Ik denk dat het meer automatisch is dan de theorie zegt.”