file 18

Voor dít bedrag heb jij je eigen Schotse eiland, mét huisje

Huis & Tuinjul 03, 15:03
Droom je over een eigen eiland? In Schotland kan die droom werkelijkheid worden. De biedingen voor een eiland beginnen al vanaf 500.000 pond – iets minder dan 600.000 euro.
Voor dit bedrag krijg je 36 hectare natuur en een klein ecohuisje. Wie nog een villa op het vasteland erbij wil kopen, betaalt in totaal iets meer dan 1 miljoen.
Het eiland, genaamd Mullagrach, wordt momenteel te koop aangeboden. Op het eiland staat slechts één huis: een klein ecohuis.
Het eiland ligt op ongeveer 3 kilometer van de haven Ol Dorney, op het vasteland van de noordwestelijke Schotse Hooglanden. Binnen iets meer dan een half uur is de bewoonde wereld te bereiken.
Volgens de brochure van de makelaar bestaat het eiland uit gras, heide, wilde bloemen, rotsige stranden, grotten en kliffen. De huidige eigenaren kochten het eiland in 2006 met als doel het herstel van de vegetatie en wilde dieren.
Op het eiland leven meerdere zeldzame vogels, waaronder drieteenmeeuwen, stormvogels, aalscholvers en grote jagers.
In 2014 kregen de huidige eigenaren toestemming voor het plaatsen van een kleine hut. De houten cabine die er nu staat, is in Zwitserland gebouwd en beschikt onder meer over een keuken, een houtkachel en twee bedden.
Zonnepanelen voorzien in stroom en er is een composttoilet buiten de hut. Ook wordt regenwater opgevangen. Drinkwater komt uit flessen.
Om het eiland en het huisje te bezichtigen, moet je wel wat moeite doen. Bezichtigingen zijn beperkt vanwege ‘weercondities en de middelen van toegang’.
Bij een afspraak zullen de verkopers zelf, of een lokale eigenaar van een vissersboot, die betrokken is bij het onderhoud van het eiland, de bezoekers begeleiden.
Bezoekers moeten bij hun bezoek "outdoorkleding en stevige schoenen dragen en fit genoeg zijn om per boot te reizen en de ladders te beklimmen om het eiland te bereiken", aldus de makelaar.
Mullagrach maakt onderdeel uit van de ‘Summer Isles’, een archipel bestaande uit vijftien verschillende eilanden. Tanera Mòr, het grootste eiland, is het enige bewoonde eiland.
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de makelaar voor meer informatie en een eventuele bezichtiging.
Het huisje
Het huisje
Het interieur van het huisje op het eiland
Het interieur van het huisje op het eiland
Meest gelezen