De wereldwijde klimaatplannen
schieten nog steeds tekort om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. Uit het jaarlijkse rapport van het VN-milieuprogramma blijkt dat we met het huidige beleid op weg zijn naar een opwarming van ongeveer 3 graden tegen 2100.
Zelfs als alle landen hun nationale ambities waarmaken, blijft de opwarming steken op 2,6 graden, wat ver boven het afgesproken doel van maximaal 1,5 graden ligt.
Het rapport benadrukt dat er vanaf nu een enorme wereldwijde inspanning nodig is om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen. Gebeurt dit niet, dan is het 1,5 graden-doel zo goed als onhaalbaar.
Directeur Inger Andersen van het VN-Milieuprogramma waarschuwt: "We hebben wereldwijde actie nodig met een schaal en snelheid die we nog nooit hebben gezien - nu meteen, nog voor de volgende ronde klimaatbeloftes."
De klimaattop van november in Azerbeidzjan zal vooral gaan over financiële steun aan ontwikkelingslanden, terwijl landen volgend jaar hun klimaatdoelen moeten herzien.
Uit het VN-rapport blijkt echter dat veel landen, waaronder Canada, Australië en de Verenigde Staten, nog niet op schema liggen om hun huidige doelen te halen. Europa daarentegen is de uitzondering, met de sterkste uitstootdaling onder de grote economieën.
De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen steeg vorig jaar met 1,3 procent naar 57 miljard ton CO2, en zonder ingrijpende maatregelen blijft dit niveau tot minstens 2030 hetzelfde.
Om het doel van 1,5 graden opwarming te bereiken, moet de uitstoot tegen dat jaar bijna worden gehalveerd. Voor een beperking tot 2 graden is een reductie van ruim 25 procent noodzakelijk.
Volgens Evelien Smit van adviesbureau Common Futures, die meeschreef aan het rapport, zijn er nog voldoende maatregelen mogelijk om de uitstoot te verlagen. "De versnelde inzet van zonne- en windenergie kan een flinke bijdrage leveren", stelt Smit.
Daarnaast speelt ook beter bosbeheer en het verminderen van ontbossing een grote rol. Innovaties in de transportsector, zoals de opkomst van de elektrische auto, bieden eveneens hoop.