Het Australische Olympisch Comité (AOC) is woest. De aanleiding? Er is een online petitie verschenen, waarin wordt geëist dat zowel Gunn als de Australische chef hun excuses zouden aanbieden voor Gunns prestaties op de
Olympische Spelen in Parijs.
De 36-jarige Gunn, die in de breakdancewereld als Raygun door het leven gaat, wist namelijk geen enkele ronde te winnen. Haar moves waren
allesbehalve doorsnee, maar de jury was niet bepaald onder de indruk en trakteerde haar op de pijnlijke score van 0 punten.
Op sociale media was Gunn echter wél een hit, vooral dankzij video's van haar optredens die viraal gingen. Sommigen vergeleken haar dansstijl zelfs met een kind dat koppig weigert om naar bed te gaan.
De petitie, die al snel na de Spelen door een anonieme criticus online werd geplaatst, vraagt om een excuus voor Gunns vertoning. Maar het AOC noemt de petitie en de daaropvolgende kritiek "pesten en intimidatie".
Chef de mission Matt Carroll was er duidelijk over: "De petitie heeft publieke haat aangewakkerd zonder enige feitelijke basis," en hij voegde eraan toe dat geen enkele olympiër zo behandeld zou mogen worden.
Ook het kwalificatietoernooi in Sydney lag onder vuur, waarbij sommigen beweerden dat Gunn een voorkeursbehandeling kreeg van de jury. Het AOC was echter onverbiddelijk in hun reactie: de kwalificatie voldeed aan alle olympische standaarden.
Olympisch jury laat van zich horen
Zelfs de jury van de olympische breaking-competitie sprong na haar optreden in de bres voor Gunn. Hoofdjurylid Martin Gilian zei: "Breaking draait om originaliteit, iets nieuws laten zien en je land of regio vertegenwoordigen... Dat is precies wat Raygun deed."
Hoewel breaking dit jaar voor het eerst op de Spelen te zien was, is het misschien ook meteen de laatste keer. De
sport staat namelijk niet op het programma voor Los Angeles in 2028, en de kans dat het terugkeert voor Brisbane in 2032 —Gunns thuisbasis— is behoorlijk klein.
Hier nogmaals het iconische optreden: