fleur jong

Fleur Jong pakt goud op de 100 meter

Overig sport07 sep , 10:08
Fleur Jong heeft vrijdagavond paralympisch goud gewonnen op de 100 meter tijdens de kampioenschappen in Parijs. Ze bleef daarmee haar landgenoten Kimberly Alkemade en Marlene van Gansewinkel voor.
De wedstrijd vond plaats in het uitverkochte Stade de France en zorgde voor een volledig Nederlands podium. Jong finishte in 12,54 seconden, net voor Alkemade (12,70 seconden) en Van Gansewinkel (12,72 seconden).
De 28-jarige Jong begon als favoriet aan de race. Dit was geen verrassing, want ze is namelijk de houdster van het wereldrecord op de 100 meter met een tijd van 12,35 seconden.
Bovendien werd ze in 2023 wereldkampioen op dezelfde afstand. Van Gansewinkel had aanvankelijk de beste start, maar Jong zette met een krachtige eindsprint de zaken alsnog naar haar hand. Haar overwinning bevestigde de verwachtingen die vooraf aan haar gesteld waren.
Jong reflecteerde na de wedstrijd op haar prestatie: "Dit was de medaille waarvan ik droomde. Ik wist dat ik een sterke tegenstander was, maar ik was ineens toch nerveus. Deze wedstrijd betekende alles voor me. Ik had maar één kans, en ik heb alles gegeven."
Niet alleen de 100 meter leverde Jong een gouden medaille op in Parijs. Eerder in de week won ze namelijk al goud bij het verspringen, waar ze als regerend wereldkampioene ook torenhoge favoriet was. Van Gansewinkel, die net als op de 100 meter sterk presteerde, pakte daar het zilver.
Jong verloor in 2012 haar onderbenen en een deel van haar vingerkootjes door een ernstige bacteriële infectie. Ondanks deze fysieke beperking is ze uitgegroeid tot een van de beste paralympische atletes ter wereld.
Van Gansewinkel, die haar linkeronderbeen en linkeronderarm mist sinds haar geboorte, behoort eveneens tot de wereldtop. Hun prestaties zorgen voor een flinke dominantie van Nederland in de paralympische atletiek.