In een van de meest controversiële Olympische bokswedstrijden ooit verloor de Italiaanse Angela Carini na slechts 46 seconden van haar Algerijnse tegenstander Imane Khelif.
De wedstrijd eindigde abrupt nadat Carini twee krachtige stoten op haar gezicht ontving, waardoor haar helm losraakte. Carini viel op haar knieën en barstte in tranen uit, terwijl ze haar helm op de grond gooide en weigerde de hand van Khelif te schudden.
De 25-jarige Imane Khelif, die eerder was uitgesloten van een groot bokstoernooi vanwege het niet voldoen aan testosterontests, werd door de scheidsrechter uitgeroepen tot winnaar.
Carini verliet echter woedend de ring zonder haar tegenstander te erkennen. In een emotionele verklaring na de wedstrijd zei Carini: "Ik heb altijd mijn land met loyaliteit geëerd. Dit keer is het me niet gelukt omdat ik niet meer kon vechten. Dus heb ik de wedstrijd beëindigd."
Khelif, die bekend staat als 'biologisch mannelijk', zorgde voor opschudding door haar deelname aan de
Olympische Spelen.
Ondanks de controverse werd Khelif toegelaten tot de Olympische Spelen van Parijs 2024. Olympische officials hebben haar als vrouw geaccepteerd, zoals vermeld in haar officiële biografie.
De wedstrijd vond plaats te midden van een genderdiscussie over de deelname van 'biologisch mannelijke' vechters in vrouwendivisies.
Voormalig wereldkampioen Barry McGuigan noemde het "schokkend" en een "zielige" beslissing om "een man" tegen vrouwen te laten vechten.
Umar Kremlev, president van de Internationale Boksvereniging (IBA), verklaarde dat DNA-tests atleten hebben onthuld die zich voordeden als vrouwen, maar XY-chromosomen hadden.
De Italiaanse sportminister Andrea Abodi uitte zorgen over Khelifs deelname, maar Carini benadrukte dat respect voor haar tegenstanders haar mantra is.
"Boksen is een
sport die je leert respect te hebben voor je tegenstander. Het kan een wapen zijn in het leven, maar alleen ter verdediging," aldus Carini.
Ondanks de ophef ontving Khelif luid applaus van haar Algerijnse supporters toen ze de ring betrad, hoewel er ook enkele boe- geluiden te horen waren.