De grote match tussen Feyenoord en
Ajax staat zondag op het punt om zonder politiebegeleiding te verlopen. Dit besluit is het gevolg van de doorlopende acties van de politiebonden voor een verbeterde pensioenregeling.
De acties van de bonden zijn geëscaleerd van het uitschrijven van minder bekeuringen en het tijdelijk sluiten van politiebureaus naar de afwezigheid van
politie bij Eredivisiewedstrijden.
Eerder waren er al geen agenten aanwezig bij FC Twente-Sparta en NAC Breda-Ajax, wedstrijden die als minder risicovol werden beschouwd. De Klassieker vormt echter een grotere uitdaging vanwege
de gespannen sfeer tussen de rivalen.
De afwezigheid van politie bij deze wedstrijd is bijzonder zorgwekkend. In het verleden hebben duels tussen Ajax en Feyenoord regelmatig tot incidenten geleid.
Vorig jaar bijvoorbeeld liep de wedstrijd volledig uit de hand toen vuurwerk op het veld werd gegooid, wat leidde tot een staking van de wedstrijd en een gewelddadige bestorming van de hoofdingang door Ajax-fans. Hoewel de huidige regels uitpubliek uitsluiten, garandeert dit niet altijd een rustig verloop.
Maarten Brink van de politiebonden legt uit waarom de acties nu zijn opgevoerd: “We hebben al vier competitiewedstrijden gehad waar we nadrukkelijk ons standpunt naar voren hebben gebracht. Inmiddels hebben we vier wedstrijden gehad, maar nog altijd zien we geen beweging in Den Haag".
"Daarom is het logisch nu een grotere wedstrijd te kiezen. We waarschuwen al maanden dat de acties zullen verharden.”
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam moet nu beslissen hoe verder te gaan. Hij kan ervoor kiezen de wedstrijd door te laten gaan zonder politie, een kort geding aanspannen om politie-inzet te forceren of de wedstrijd af te lasten.
Feyenoord heeft nog geen officiële informatie ontvangen over de beslissing, maar de club heeft al aangegeven het erg te vinden dat
voetbal wordt gebruikt voor dergelijke acties.
“Miljoenen mensen die nu al enorm uitkijken naar deze wedstrijd worden erdoor geraakt,” aldus een woordvoerder van de club.
Eerdere politieacties, zoals het tijdelijk sluiten van politiebureaus en het verminderen van bekeuringen, waren minder ingrijpend.
De huidige staking raakt echter direct de veiligheid rond een belangrijke wedstrijd. Of de druk op de regering zal leiden tot de gewenste veranderingen in de pensioenregeling blijft afwachten.