gettyimages 1451775078 1

Arnold Karskens ontslagen bij Ongehoord Nederland wegens grensoverschrijdend gedrag

Politiek11 okt , 16:36
Arnold Karskens, bestuursvoorzitter van Ongehoord Nederland, is per direct ontslagen na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag.
De omroep heeft dit nieuws bevestigd, waarbij een onafhankelijk onderzoeksrapport van SVision de aanleiding vormde voor de beslissing.
Het rapport onthult niet alleen machtsmisbruik en falend leiderschap, maar ook een angstcultuur binnen de organisatie, die voornamelijk door Karskens zou zijn aangewakkerd.
De problemen begonnen op 3 augustus, toen Karskens op non-actief werd gesteld na meerdere klachten van medewerkers. Het onderzoeksrapport bevestigde dat Karskens een omgeving had gecreëerd waarin collega’s zich niet vrij voelden om hun mening te uiten.
Collega’s zoals presentatrice Raisa Blommestijn en journalist Jonathan Krispijn spraken openlijk hun verontrusting uit over Karskens’ gedrag, dat leidde tot zijn schorsing op 27 augustus en uiteindelijk zijn ontslag.
In het rapport wordt gespeculeerd over Karskens’ vermeende seksuele grensoverschrijdend gedrag. Zo zou hij opmerkingen hebben gemaakt die als ongepast werden ervaren, zoals "Dat is wel een lekker kontje, hè?"
Dit gedrag, samen met intimidatie en schreeuwen naar medewerkers, heeft de angstcultuur binnen de omroep versterkt, waardoor veel werknemers zich onveilig voelden om hun zorgen te uiten.
Karskens heeft in een persverklaring zijn verontwaardiging over zijn ontslag geuit, waarin hij de toezichthouders beschuldigt van een "belediging" en het rapport als "rammelt aan alle kanten" bestempelt.
Hij is van plan juridische stappen te ondernemen, met een aangifte wegens smaad en laster tegen de leden van de Raad van Toezicht en het bestuur van de omroep.
De Raad van Toezicht, onder leiding van Bauke Geersing, heeft de noodzaak van Karskens' ontslag benadrukt. Geersing verklaarde dat het rapport de zorgen van medewerkers bevestigde en dat er geen andere optie was dan Karskens te verwijderen.
Karskens had eerder beweerd dat er een coup tegen hem was opgezet en dat hij wilde ingrijpen tegen vermeend antisemitisme binnen de redactie.
Het onderzoek vond echter geen bewijs voor deze claims en noemde Karskens' opmerkingen over antisemitisme een "afleidingsmanoeuvre."
Terwijl de organisatie zich nu zonder Karskens moet herstructureren, blijft de toekomst van Ongehoord Nederland onzeker.