Traditiegetrouw zijn veel van de
kabinetsplannen voor Prinsjesdag al uitgelekt. De belangrijkste maatregelen voor 2025 zijn inmiddels bekend, al blijven er mogelijk nog verrassingen over voor dinsdag.
De miljoennota voor volgend jaar biedt inzicht in hoe het kabinet het beschikbare geld gaat verdelen.
De koopkracht van de gemiddelde Nederlander zal in 2025 licht toenemen. Het kabinet verwacht dat de doorsnee burger 0,7 procent meer te besteden zal hebben.
Mensen met een uitkering profiteren iets meer, met een vooruitgang van 0,9 procent, al ligt dit aanzienlijk lager dan de aanvankelijk voorspelde 2,1 procent.
De grootste winst wordt behaald door huishoudens met een lager middeninkomen (tot 50.000 euro bruto), die er naar verwachting 1,1 procent op vooruitgaan.
Het kabinet heeft besloten om een deel van de geplande lastenverlichting voor werkenden uit te stellen. In het hoofdlijnenakkoord was een flinke lastenverlichting beloofd, maar het Centraal Planbureau (CPB) heeft geadviseerd dit niet volledig door te voeren.
Aangezien de economische vooruitzichten gunstig zijn, zullen mensen er volgens het CPB sowieso op vooruitgaan. Toch komt er wel een nieuwe belastingschijf met een lager percentage, zodat werkenden over het eerste deel van hun inkomen minder belasting betalen.
Goed
nieuws voor kinderen uit gezinnen met lage inkomens: de gratis schoolmaaltijden blijven bestaan. Deze maatregel werd twee jaar geleden ingevoerd om kinderen te helpen die thuis niet altijd voldoende te eten hebben.
Hoewel dit oorspronkelijk niet was opgenomen in het hoofdlijnenakkoord, heeft het kabinet alsnog besloten om de financiering voort te zetten.
Ook voor expats is er een meevaller. De belastingregeling voor hoogopgeleide werknemers uit het buitenland wordt toch niet drastisch versoberd.
De regeling blijft bestaan, al wordt het percentage waarover expats minder belasting betalen verlaagd van 30 naar 27 procent. Eerder was er sprake van een verlaging naar 10 procent.
Dankzij de economische groei is er extra geld beschikbaar voor Defensie. Het kabinet blijft zich houden aan de NAVO-norm, die voorschrijft dat 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) naar defensie-uitgaven gaat.
Dit geld zal onder andere worden gebruikt voor de aanschaf van tanks. Daarnaast wordt ook de grensbewaking versterkt, met als doel illegale migratie beter aan te pakken.
Om de vrije huursector een impuls te geven, wordt de overdrachtsbelasting voor woningen die niet door de koper zelf worden bewoond, verlaagd met ruim 2 procent. Deze maatregel moet het aantrekkelijker maken om in huurwoningen te investeren.