editorial landscape 10

Rutte geeft Zelenski groen licht om Rusland te bombarderen

Politiek11 okt , 20:02
De NAVO heeft Oekraïne officieel toestemming gegeven om militaire doelen op Russisch grondgebied aan te vallen, mits deze een directe bedreiging vormen voor de veiligheid van Oekraïne.
Dit werd bevestigd door de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, Mark Rutte, tijdens een interview op de Britse televisie.
De voormalige Nederlandse premier sprak na een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelenski en de Britse premier Keir Starmer in Londen.
Volgens Rutte is het van cruciaal belang dat Oekraïne deze oorlog wint. Hij benadrukte dat een overwinning van de Russische president Vladimir Poetin een ernstige bedreiging zou vormen voor de veiligheid van de hele NAVO.
"Als Poetin zegeviert, vormt dat niet alleen een bedreiging voor Oekraïne, maar voor iedereen," verklaarde Rutte. "Hier in het Verenigd Koninkrijk, in de hele NAVO, inclusief Canada en de Verenigde Staten."
Tijdens de bijeenkomst met Zelenski en Starmer kwam ook de vraag aan bod of Oekraïne langeafstandsraketten mag inzetten om doelen op Russisch grondgebied te treffen.
Rutte maakte duidelijk dat dit juridisch gezien toegestaan is, zolang deze aanvallen gericht zijn op bedreigingen voor Oekraïne. "Oekraïne kan wettelijk doelen in Rusland aanvallen als ze een bedreiging vormen voor Oekraïne; wettelijk is dit mogelijk," verklaarde hij.
Hiermee lijkt de NAVO een belangrijk signaal af te geven dat het zich niet alleen beperkt tot het ondersteunen van Oekraïne binnen zijn eigen grenzen, maar ook bereid is verdere stappen te overwegen in het bredere conflict.
Het conflict tussen Oekraïne en Rusland, dat in februari 2022 begon, heeft grote gevolgen voor de internationale veiligheid.
NAVO-landen blijven militaire en financiële steun verlenen aan Oekraïne, en de juridische goedkeuring voor aanvallen op Russisch grondgebied zou voor Oekraïne een nieuwe tactische mogelijkheid bieden in de strijd tegen de Russische invasie.
Ondertussen blijft Zelenski pleiten voor meer geavanceerde wapens en militaire steun vanuit het Westen, terwijl Rusland vastberaden lijkt om zijn positie in de regio te behouden.
De juridische steun die de NAVO nu biedt, markeert een nieuwe fase in de steeds complexere dynamiek van de oorlog.