editorial landscape

Jandino Asporaat gelooft niet in opwarming aarde: ‘Koude zomer’

Sterren06 jul , 10:16
Komediant Jandino Asporaat is opnieuw in het nieuws, dit keer niet vanwege zijn grappen of shows, maar vanwege zijn ongebruikelijke kijk op klimaatverandering.
Volgens Jandino is er geen sprake van klimaatverandering, want, zo stelt hij, het is deze zomer gewoon te koud en het regent veel. Zijn opmerkelijke uitspraken plaatste hij op Instagram, waar hij een filmpje deelde waarin hij in de regen staat en begint te filosoferen over het klimaat.
Jandino begint zijn betoog met een nostalgische terugblik: "Hé, kun je je nog herinneren toen de aarde nog niet opgewarmd was, vroeger in de zomer? Dat je ook rond moest lopen met je trui en je jas en je t-shirt eronder? En hele dikke sokken? Nee, ik ook niet."
Hiermee verwijst hij naar de huidige koude zomer en vraagt zich hardop af wat die wetenschappers nou eigenlijk bedoelen met klimaatverandering. "Met het opwarmen van de aarde, wat bedoelen jullie eigenlijk precies? Het is zeg maar hopi-nat de hele tijd en koud."
Jandino blijft niet alleen bij de temperatuur en regen stilstaan. Hij duikt dieper in de materie en haalt een NOS-artikel aan over klimaatmanipulatie. Hij vraagt zich af of de opwarming van de aarde alleen door broeikasgassen komt of dat er wellicht stiekem aan het klimaat gesleuteld wordt.
"Komt het opwarmen van de aarde – ‘klimaatverandering’ – alleen door de toename van broeikasgassen in de atmosfeer of speelt weermanipulatie ook een cruciale rol?"
Met een knipoog voegt hij eraan toe: "Het zou me niets verbazen. Is het middel erger dan de kwaal?"
Asporaat gaat nog een stap verder door het onderwerp chemtrails en geo-engineering aan te snijden. Hij merkt op dat veel mensen er niet over durven te praten.
"Niet iedereen is klaar voor dit gesprek. Je hebt mensen die de hele dag roepen: ‘We moeten het klimaat redden,’ maar over bewezen geo-engineering, weermanipulatie of omstreden chemtrails, absoluut niet willen praten."
Hij wijst er op dat mensen tijdens de coronatijd ook liever anderen als 'dom' of 'complotdenker' bestempelden dan het gesprek aan te gaan. "Hoe komt het dat, net als in coronatijd, men liever de ander dom noemt of complotdenker dan het gesprek aangaat?"