Er is een nieuwe waarschuwing afgegeven voor WhatsApp-gebruikers vanwege een oplichterstruc die bekendstaat als de ‘vriend-in-nood’-truc.
Bij deze scam ontvangt iemand een bericht van een zogenaamde vriend of familielid in nood dat om geld vraagt.
De boodschap lijkt op het eerste gezicht authentiek en roept vaak een gevoel van urgentie op, maar in werkelijkheid is het een poging om mensen financieel te misleiden.
Volgens het Britse Action Fraud is dit soort oplichting steeds geraffineerder geworden door technologische ontwikkelingen.
Oplichters kunnen nu zelfs gebruik maken van kunstmatige intelligentie om de stem of schrijfstijl van bekenden na te bootsen, wat de scam nog moeilijker te herkennen maakt.
De berichten komen vaak van onbekende telefoonnummers en creëren een scenario waarin de ‘vriend’ dringend geld nodig heeft, bijvoorbeeld voor medische hulp of omdat hij zijn portemonnee is kwijtgeraakt.
Citizens Advice waarschuwt dat mensen extra voorzichtig moeten zijn wanneer een onbekend nummer vraagt om geld of persoonlijke gegevens en raadt aan om altijd eerst te verifiëren of het verzoek echt afkomstig is van een bekende.
Wanneer iemand een dergelijk bericht ontvangt, adviseren experts om drie stappen te volgen: Stop, denk , en bel.
Bij de stap ‘Stop’ is het belangrijk om even te pauzeren en niet meteen te reageren op het bericht.
‘Denk’ houdt in dat je goed nadenkt of het verzoek logisch is en niet tegenstrijdig lijkt met de situatie of het gedrag van de persoon in kwestie.
Als laatste is het advies om de persoon direct te bellen of te vragen om een spraakbericht, zodat je zeker weet dat je daadwerkelijk met je vriend of familielid te maken hebt.
WhatsApp-gebruikers worden verder aangespoord om hun tweestapsverificatie in te schakelen.
Dit voegt een extra beveiligingslaag toe aan hun account, waardoor het moeilijker wordt voor oplichters om hun identiteit te kapen.
Daarnaast kunnen verdachte berichten eenvoudig gemeld en geblokkeerd worden binnen WhatsApp door de optie ‘Rapporteren’ te gebruiken.
Statistieken van WhatsApp tonen aan dat 59% van alle gebruikers in de afgelopen twaalf maanden te maken heeft gehad met dergelijke bericht-oplichtingspraktijken.
Door alert te zijn en bovenstaande stappen te volgen, kunnen gebruikers hun kans verkleinen om slachtoffer te worden van de ‘vriend-in-nood’-scam en soortgelijke vormen van WhatsApp-oplichting.